„Vegetariánství pro mě bylo dlouhou cestou," říká Ivo Hury ze Stránky, který už osm let nejí maso. Převážnou část jeho stravy tvoří zelenina.

Předcházelo tomu studium

Dříve se stravoval jako většina populace. Změna nastala až ve chvíli, kdy začal studovat obor Judaismus na škole Shuva Israel. „Po ukončení studia jsem se věnoval židovské rituální očistě potravin, kdy se všechno velmi pečlivě přebírá a kontrolují se složky potravy," vysvětluje muž, který ve Mšeně pořádal Vegetariánský festival.

Role masa v židovské kuchyni

Maso je prý v židovské kuchyni velmi specifickým doplňkem, který je určen jen k rituálním účelům. „Jen v době shabbatu se jí tři pokrmy s masem. Jinak se Izraelci stravují víceméně vegetariánsky a jedí ryby, které považují za maximálně čisté maso, které ani není třeba kontrolovat," pokračuje Ivo Hury, který se právě přes izraelské stravování dostal ke konzumaci bezmasé stravy.

Je vegetarián k neutahání? 


„Je to zhruba roční proces, než si na to tělo zvykne. Po určité době jsem začal mít mnohem víc energie a zlepšilo se mi i zdraví. Vegetarián je v podstatě k neutahání," líčí Ivo Hury, podle něhož maso není pro člověka ideální, protože tělo k jeho zpracování vydává obrovské množství energie.

Ačkoli Ivo Hury maso do svého jídelníčku nezařazuje, čas od času si dá rybu. „Jednou jsem si v restauraci objednal žampionovou pizzu a nepřečetl jsem si, že je tam salám. Bylo tam naštěstí jen pět koleček, tak jsem to snědl. Zase nejsem takový šílenec, abych to vracel."

Ivo Hury má rád indickou kuchyni, která hodně pracuje se zeleninou a kořením. „I izraelská kuchyně je velmi dobrá. Moc rád mám také hummus a různé saláty. Bylo by ale hodně zajímavé udělat vegetariánskou stravu na základě českých bylinek, které jsou vynikající," říká závěrem.