Proti zkušebním vrtům, které měly potvrdit či vyvrátit přítomnost břidlicových plynů v Českém krasu, bojovalo od začátku město Beroun v čele se starostkou Šárkou Endrlovou. Ta je ze zprávy o zastavení správního řízení velmi potěšená. „Mám z té zprávy velkou radost. Je to završení dlouhého a náročného boje. Jsem ráda, že v tomto případě zvítězil zdravý rozum," uvedla pro Deník starostka Berouna Šárka Endrlová.

Proti hydraulickému frakování se postavily i další města a obce na Berounsku i Praze – západ. Beroun se stal dokonce místem, kde probíhala první česká konference pořádaná Koalicí STOP HF. Beroun byl navíc první město, které do koalice vstoupilo.

Ze zprávy má velkou radost i Jiří Malík z koalice STOP HF: „Po velkém boji se můžeme radovat, že všechna průzkumná území na nekonvenční zdroje v ČR byla zrušena. I když jsme použili pro náš odpor vůči snaze barbarů znesvětit naši zemi vědu, věda byla v souladu se srdcem. Intuice srdce o magické kráse krajiny, úctě k historickému odkazu královského města Beroun, hradu Karlštejn, světové unikátnosti Barrandienu se shodla plně s vědou a vědeckou pravdou. To byly ony pravé důvody našeho společného vítězství."

Boj proti hydraulickému frakování

Berounsko nebylo jediným místem, o které měla firma Basgas zájem. Průzkum a případná těžba břidlicových plynů přitom hrozila kromě Berounska také Trutnovsku, Valašsku, Hradecku a jižní Moravě. Koalice STOP HF se pustila do boje proti hydraulickému frakování a kromě místních starostů a zastupitelů jej podpořili i někteří politici a především tisíce lidí, kteří se podepsali pod petici proti těžbě břidlicových plynů. Nyní je na petičních arších už více než 36 tisíc podpisů.

Jiří Malík ale upozorňuje, že ještě není vyhráno. „Nyní je míček na straně vlády a parlamentu, aby dokázali, že peníze nejsou všechno. Že pitná voda, rozum, ochrana přírody a zdraví budoucích generací jsou hodnoty, které jsou primární. A tak čekáme na vládní návrh naší předlohy novely zákona STOP HF, jaký bude předložen parlamentu. A čekáme už dlouho," dodal Jiří Malík.