Podle místostarosty Jiřího France se rodinu, jež se do města dostala díky programu ministerstva vnitra pro pomoc uprchlíkům, daří úspěšně začlenit do většinové společnosti. „Malý Barmánec půjde 1. září do školy. Snažíme se ještě najít nějaké vhodné zaměstnání pro matku," řekl Franc. Město má podle něj s přesídlenci zkušenosti, v minulosti pomohlo kazašským uprchlíkům.

Peníze na vybavení
 od ministerstva

Barmánci za využívání městského bytu platí snížené nájemné, muž totiž pobírá jen minimální mzdu. „Museli jsme jim nájem snížit, protože by ho rodina nezaplatila. Byl by to pro ně špatný začátek," poznamenal Franc. Na vybavení bytu dostala radnice peníze od ministerstva vnitra. Odměnou za ubytování Barmánců byl státní příspěvek 600 tisíc korun na rozvoj městské infrastruktury.

Česko začalo přijímat lidi 
z Barmy, jež patří po desetiletích vlády junty k nejchudším zemím světa, v roce 2008. Nové domovy našli Barmánci po celé republice, zejména na Moravě. Podle Petra Nováka z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra se už řadě Barmánců podařilo „odrazit" od veřejně prospěšných prací 
a zastávají kvalifikovanější zaměstnání. Pracují například jako řidiči, maséři, obsluhují vysokozdvižné vozíky.

Barmská vláda se nedávno rozhodla propustit sedm desítek politických vězňů. Podle obhájců lidských práv jich ale zůstává v barmských věznicích ještě několik set. Do Česka v září poprvé přijede vůdkyně barmské opozice a poslankyně parlamentu Do Aun Schan Su Ťij. Nositelka Nobelovy ceny za mír navštíví konferenci Forum 2000. Su Ťij byla na konferenci zvána pravidelně, ale nemohla přijet kvůli věznění.

Podle ředitelky Barmského centra Praha Sabe Amthor Soe lidé ze země prchají nejen z politických, ale i z ekonomických důvodů, protože v Barmě není dostatek pracovních příležitostí.