Mládí pryč a důchod daleko, dalo by se v pondělí konstatovat se zamračeným pohledem nad ranní kávou hořkou a studenou, pro dokreslení atmosféry. Bylo by tak snadné, být pondělním pesimistou. Jenže Kolín se podle ankety Deníku odchyluje od celostátního průměru.

Kolín je ostrůvkem optimismu v tmě pesimismu a nihilismu. Jak jsme k tomu došli? Byli jsme se podívat v kavárně a promluvit si s lidmi o tom, jak nahlíží na sklenici - jestli jako na z půlky plnou, nebo z půlky prázdnou.

Kavárník Jiří Novák září úsměvem. „Trpím záchvaty štěstí," vysvětlil a sršel optimismem. U něj známky pesimismu najít nelze. „Akorát to hodně lidí naštve, když jsem neustále šťastný. Ale nemůžu si pomoct, jsem už takový," uvedl spokojeně.

Jeho kolegyně Klára Kořínková vidí situaci podobně. „Jsem optimista. Ani nevím proč, je to tak. Vždy se snažím vidět věc v tom lepším světle. Jinak bych z toho měla depresi," řekl s hlasitým smíchem.

Za věčného optimistu se považuje host kavárny Michal Siňor. „Je to o tom, jak si to v hlavě nastavím. Z každé maličkosti musí mít člověk radost, vybrat si z ní to dobré," odpověděl, když se ho ptáme, jak si uchovat optimismus neustále, a to i v pondělí ráno.

Každý den mít z něčeho radost

Petr Adamec poradil i konkrétně, jak na optimismus. Jak si ho vypěstovat, nebo udržet. „Člověk musí žít v pohodě, ze dne na den. Musí se každý den na něco těšit," vysvětlil trpělivě.

Stanislav Pokorný je podle svých slov optimistou. „Mně nikdy nic jiného nezbývalo, než být optimistický. Jako pesimista bych neuspěl," uvedl se smíchem kolínský výtvarník. „A když to někdy nešlo, tak jsem si na optimistu před lidmi hrál," doplnil.

Petra Hollerová nám řekla, že je optimistkou, ale spíše půl na půl snaží se vidět věci realisticky. „Občas čekám, že něco dopadne špatně, a pak mě to příjemně překvapí," naznačila svůj životní náhled na věc.

Spíše realisticky se dívá na svět také Natálie Tomsová. „Jsem realista. Nemám přehnaná očekávání, ale na druhou stranu si neříkám, že všechno dopadne nejhůř," sdělila.

Čtěte také: Co Čech, to pesimista. Přestože se daří skvěle