„Bezodkladný zásah v této době byl nezbytný vzhledem pokročilému vývojovému stádiu housenek," vysvětlil cestmistr Jiří Kvasnička. „Není jisté, že se jedná o jediný výskyt v okolí Kladna, proto je potřeba informaci zveřejnit, což by napomohlo odhalit i jiná místa výskytu bourovce březového a jeho včasnou likvidaci," uvedl cestmistr.

Housenky bourovce žijí společně ve velkých sepředených hnízdech, která visí dolů z napadených větví. Opouštějí je pouze při cestách za potravou. V okolí hnízda bývají holožíry větví hostitelské rostliny. Druh napadá především málo ošetřované, nebo zcela neošetřované stromy ve stromořadích kolem silnic a v zanedbaných zahradách a sadech. V komerčních intenzivních výsadbách jsou výskyty tohoto druhu poměrně vzácné.

Z ovocných dřevin se housenky objevují na třešních a slivoních. Z dalších listnáčů žijí na hlozích, lipách, topolech, vrbách i dalších dřevinách. Druh má jednu generaci v roce. Motýli létají už v březnu až dubnu. Housenky se vyskytují od přelomu dubna a května až do června. Hnízda bývají na koncích větví a postupně nabývají podoby převislého vaku.

Čtěte také: Housenky útočí. Pochutnaly si na třešňové aleji