Byl tak ukončen projekt Modernizace vozového parku společnosti Anexia Rakovník, který byl spolufinancován Evropskou unií v rámci Regionálního operačního programu střední Čechy.

Jednatel společnosti Anexia Pavel Kopřiva popsal: „Tyto autobusy jsou pro nás významné především po finanční stránce. Čtrnáct milionů korun, které zaplatí Evropská unie, je veliká částka. Je to čtyřicet procent pořizovací ceny, což je nemalý díl."

Dle Pavla Kopřivy jsou nové autobusy významné také svojí kvalitou. „Budeme vyřazovat autobusy staré dvanáct, třináct let a budeme je postupně nahrazovat novými a bezpečnějšími," doplnil Pavel Kopřiva.

Ředitel ROP střední Čechy Tomáš Novotný mimo jiné konstatoval: „Nové autobusy jsou příspěvkem nejen do zlepšení oblasti veřejné dopravy, ale i do oblasti ochrany životního prostředí. Efekt je obrovský. Evropa na tuto oblast poskytuje velké prostředky." 

Evropská komise se pravidelně zúčastňuje na monitorovacích výborech kontroly ROPu Střední Čechy. „Takže bychom na tom příštím, který by měl být v květnu, rádi představili tento typ investice do veřejné hromadné dopravy z ROPu Střední Čechy. Takže vás zřejmě kontaktujeme se zástupci evropské komise, ať vidí, jak užitečně se evropské peníze ve středních Čechách na dopravu využívají," konstatoval Tomáš Novotný.

Stačí jen jedno šlápnutí

Pavel Kopřiva popsal, co se mu na nových autobusech ještě například líbí: „Jsou nízkopodlažní, takže se cestujícím do nich bude dobře nastupovat. Nemají schody. Stačí jen jedno šlápnutí a jsou v autobusu. Je zde moderní klimatizace a informační systém. Cestující, kteří nejsou z regionu, tak budou mít možnost vidět, ve které aktuální zastávce se nacházejí. Tyto autobusy jsou prostě ve standardní kvalitě, jak by asi dnes autobusy měly vypadat."

Řidič Zdeněk Klecanda si pochvaloval: „Je to velmi pěkný autobus. Nejnovější řada, která se dnes vyrábí. Nabízí perfektní komfort pro lidi. Po stránce technické a provozní to nemá vůbec chybu. Moc se mi líbí."

Autobusy se líbily také starostovi města Rakovníka Zdeňku Nejdlovi a ostatním pozvaným hostům. Lukáš Kopřiva, vedoucí odboru dopravy krajského úřadu, řekl: „Je to po delší době, co se částečně obnovuje vozový park ve Středočeském kraji, 
a jsem tomu rád."

V tuto chvíli už by nové autobusy měly nabírat cestující na linkách: Rakovník - Kolešov, Rakovník - Krakovec, Rakovník - Lišany, Rakovník - Čistá, Rakovník - Mutějovice, Rakovník - Praha, Hradčanská, Rakovník - Kounov a Rakovník - Jesenice.