Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chlebový kvásek mají Středočeši online

Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne-
umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.

10.5.2014 1
SDÍLEJ:

Snídat čerstvý kváskový chléb s domácím džem je radostí k nezaplacení.Foto: DENÍK/Pavla Klára Urbášková

Na řadě míst jsou pořádány speciální kurzy, kde se pekařům - začátečníkům dostane náležitého proškolení. K získání kvalitního kvásku stačí navštívit internetový server, kde ho online nabízí ochotní domácí pekaři. Rádi se o něj podělí.

Důvodů, že se lidé pouštějí do vlastního pečení, může být několik. Někdo je nespokojený s kvalitou výrobků místních pekáren, u jiného může hrát roli třeba i cena. Domácí chleba z mouky, vody a soli nemusí přesáhnout cenu 20 korun a ještě si člověk na vlastním výtvoru víc pochutná než na kupovaném.

„Nechutnal mi chléb, který mi nabízely obchody, a nebavilo mě oklamávat se jejich čerstvě upečeným chlebem. Začala jsem tedy hledat recepty na ten domácí," dává se do vyprávění paní Markéta, jak se dostala k pečení vlastního chleba. Od doby, kdy tato učitelka angličtiny z malé vesničky u Kladna zadělala na první pecen, už uběhlo několik let. Člověk, který ale jednou ochutnal domácí chléb, se ke kupovanému znova těžko bude navracet.

Z kurzu si odnesete kvásek a chleba

„Kváskový chleba voní, chutná jako chleba a déle vydrží než kupovaný,"vyjmenovává výhody domácího pečení osmatřicetiletá Gabriela Beranová z Kladna, která na chleba zadělává dvakrát týdně. Poprvé se o svůj chléb pokusila před jedním rokem. „Chtěla jsem zkusit, jak chutná voňavý domácí chleba," vysvětluje.

O svých začátcích hovoří paní Gabriela jako o pokusu-omylu. Dnes už se považuje za ostřílenou pekařku a své dovednosti předává dál. Od ledna letošního roku pořádá kurzy pečení kváskového chleba ve Středisku volného času Labyrint v Kladně. Zatím uskutečnila čtyři kurzy. „Chodí mladé páry, prarodiče, rodiče s dětmi. Každý odchází se svým upečeným bochánkem a samozřejmě také sušeným a živým kváskem," upřesňuje paní Gabriela, která se živí jako účetní.

Nejtěžší na pečení bývají právě začátky. O tom ví i sedmapadesátiletá Jana z Řehovic u Benešova, která vytáhla z trouby svůj první chleba před dvěma a půl lety. Nejprve ale bylo nutné zadělat na kvásek, od něhož se poté celá výroba domácího chleba odvíjí. Jana se učila z rad a pokynů na internetu. „První pokus se moc nezdařil, ale druhý se povedl. Od té doby vlastně mám pořád ten původní kvásek," uvádí.

Už kvásek prověří vlohy člověka

Kvalitní kvásek je základem dobrého chleba. Už ten prověří, zda má člověk na pečení vlohy. Jeho vytvoření vyžaduje velkou dávku vytrvalosti. Ne nadarmo se říká: vypěstovat si vlastní kvásek. Je to jako s rostlinkou, která se musí pravidelně zalévat a opečovávat. Pak je úspěch zaručen. Kvásek se skládá z vody a žitné mouky a jeho založení trvá tři až čtyři dny. Hotový kvásek lze uchovávat ve skleničce v chladu a pravidelně z něj pro pečení chleba ubírat.

Jana je jedna z odvážlivkyň, která se rozhodla k výrobě vlastního kvásku sama. Získání kvásku však může být mnohem jednodušší. Domácí pekaři se o svůj vyšlechtěný kvásek rádi podělí. K tomu jim slouží internetové stránky Pečempecen.cz, které pro účely „konání dobra" založili bloggeři Pan Cuketka, Míša Gregorová a Maškrtnica. Není pak nic jednoduššího, než najít na mapě nejbližšího domácího pekaře a o kvásek ho požádat. Za kvásek lidé často nic nechtějí anebo ho vymění za nějaký domácí výtvor ze zahrádky nebo z kuchyně.

„Od té doby, co jsem na kváskové mapě, jsem rozdala několik skleniček s Rudolfem. Dostala jsem za ně spoustu báječných věcí, od bylinek po mouku," těší se ze své činnostipaní Markéta ze Stochova, která se se svým kváskem sžila natolik, že si ho i pojmenovala.

Na domácí chléb zadělávají i muži

K chutnému chlebu postačí mouka, voda, sůl a špetka kmínu. Zkušené kuchařky, které pečou pravidelně, se však rádi pochlubí některou svou specialitou. „Peču chleba se škvarky, brusinkami, vlašskými ořechy," vyjmenovává své oblíbené recepty paní Gábina z Kladna. Pro pečení chleba nadchla dokonce i svého otce, který ji teď při každé návštěvě vítá nějakým svým ozvláštněným pekařským dílem, do něhož přidává různé druhy semínek.

Domácí chléb totiž nemusí být výsadou pouze žen. Na
opak, stále častěji se do pečení pouštějí také muži, kteří jsou, jak známo, rádi vynalézaví. „Samozřejmě, že prvních pár pokusů nebylo perfektních, ale technika se opakováním a zkoušením zlepšila a do půl roku byl pecen víceméně v pořádku. Druhý půlrok jsem ještě hledal chybu způsobující horizontální praskání u dna. Rok po startu jsem už byl schopen produkovat konzistentní kvalitu bez chyb. Mám rád drobné výzvy a tato patřila k těm nejvoňavějším a nejlépe zvládnutým," vypráví Vláďa Sojka z Berouna, který při pečení chleba nezapře, že se jinak pohybuje v IT oboru.

K vlastnoručnímu pečení ho přivedla vlastní náročnost na kvalitu. „Snažím se vybírat si kvalitu, vědět, jak se co vyrábí, umět být třeba i v minimální míře soběstačný," vysvětluje. Ve svém okolí zná prý jen jednu pekárnu, za kterou by dal ruku do ohně. „Několikrát mě zklamaly i farmářské trhy - nesmírně vysoká cena, která vůbec neodpovídala kvalitě," stěžuje si čtyřiatřicetiletý Sojka, který se považuje, i díky své schopnosti péct, za svobodného člověka.

„S kváskovým chlebem jsem se sžil a nehodlám s ním přestat. Až nastane rozvrat civilizace, budu doufám alespoň pro tuto dovednost přijat do kolonie kooperujících přeživších. Mé dovednosti z oblasti IT technologií by mi asi byly v takovou hodinu zcela k ničemu," dodává.

Autor: Andrea Karlíková

10.5.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 30 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) dělník ze stavebnictví - zedník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Samostatnost, zodpovědnost, spolehlivost, zručnost, smysl pro pořádek, ochota cestovat, flexibilita. Bez těchto vlastností se prosím nehlásit., Tyto požadavky jsou vítány: řidičský průkaz skupiny B, předchozí praxe ve stavebnictví, první kontakt e-mailem nebo telefonicky na tel: 566 531 801 v pracovním týdnu do 16 hod.. Pracoviště: Jpm metal s.r.o., Jihlavská, č.p. 2373, 591 01 Žďár nad Sázavou 1. Informace: Dagmar Klímová, +420 566 531 801.

Gastronomie - Kuchaře a pizzaře 28 000 Kč

Restaurace DiCarlo, K Hrnčířům 96, Praha 4 - Šeberov přijme kuchaře a pizzaře na krátký/dlouhý týden, možno i po vyučení - rádi zaučíme. Nástupní plat 30.000 Kč + prémie. Tel.:

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 20 000 Kč

Zámečníci strojů Strojní zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: . Pracoviště: Cap central s.r.o. - sídlo, Na Blatech, č.p. 363, 395 01 Pacov. Informace: Zdena Jandová, +420 775 394 454,565 444 223.

Doprava a logistika - SKLADNÍK 25 000 Kč

Hledáme skladového referenta. Náplní práce je příjem a výdej materiálu, včetně zakázkové malovýroby náhradních klíčů atd. Práce je v čistém a zatepleném skladu. Výhodou je oprávnění na manipulaci s vyskozdvižným vozíkem, případně praxe v oboru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Očima pamětníků
4

Čechoslováci se invazi bránili sami. Útok odsoudilo jen pár evropských států

Ilustrační snímek
23

Dopad horka? Lidé jsou nervóznější, narůstá i jejich agresivita

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

DOTYK.CZ

Google prý zlepšil agregátor zpráv. V Česku přednostně nabízí dezinformační weby

Google v květnu letošního roku globálně vyhlásil, že významně mění způsob výběru zpráv ve své nabídce Google News a používá novou sadu technik umělé inteligence, aby obnovil důvěru uživatelů v online zpravodajství. V Česku ale nabízí ve své mobilní aplikaci Google News na čelním místě trvale informace z webů jako Sputnik a Parlamentní listy, které podle několika analýz patří mezi dezinformační weby.

Sevilla bude svátek pro celou Olomouc, těší se kapitán Sigmy Houska

/ROZHOVOR/ David Houska se opřel do míče a ze standardní situace zajistil svému týmu gólem na 2:0 téměř definitivní postup do play-off Evropské ligy. „Góly teď celkem dávám, prožívám zřejmě své nejlepší období v Sigmě,“ přikyvoval olomoucký šikula, který hrál s kapitánskou páskou.  

Odolá bouři, dešti. Chytré parkoviště bude mít Třebíč ještě na podzim

Parkoviště na Komenského náměstí v Třebíči se do října promění natolik, že bude moci mít přízvisko „chytré“. Pod povrch vozovky totiž specializovaná firma umístí unikátní detekční technologii, která umí přesně rozpoznat, kolik v prostoru parkuje aut. Informaci pak předává na světelnou tabuli. Řidič tak bude vědět, jestli je prostor volný a může tam zajet.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT