Nyní město získalo 84 milionů korun ze státního rozpočtu a rekonstrukce může pokračovat směle kupředu. Žáci se mohou těšit na tělocvičnu, dalších 
deset tříd a část sportovního stadionu.

„Ještě letos se dostaví budova C, tedy dalších 10 tříd, tělocvična, která se také vybaví, a část sportovního stadionu. Obě sportovní zařízení budou složit nejen pro žáky školy, ale pro celé Milovice," popisuje místostarostka Milovic Marcela Říhová.

Podle místostarostky ještě zbudou peníze na demolici v místě pavilonu B, kde by se pak měl učit druhý stupeň. „Na tuto finální etapu budeme ale ještě muset sehnat peníze," doplňuje Marcela Říhová. A věří, že se to povede.

V Milovicích se rodí více než 200 dětí ročně

Milovice školu opravdu nutně potřebují. Do města, které má dnes zhruba 10 tisíc obyvatel, se stále stěhují další lidé a ročně se tam narodí více než 200 dětí.

„Když jsme se stěhovali do Milovic, čekali jsme rodinu, takže jsme si logicky zjišťovali, zda jsou tu právě služby typu škola a školka. Děti se v tu dobu učily, kde se dalo, ale věřili jsme, že se ta škola dostaví, než ji budeme potřebovat," říká Alena Hodaničová, která se do města s přítelem přestěhovala asi před rokem a půl.

Budova, která připomínala spíš betonové monstrum, se začala opravovat v červnu roku 2012 a od ledna letošního roku se v 16 třídách již učí žáci prvního stupně. K dispozici mají také kuchyň a obrovskou jídelnu. Tato část rekonstrukce vyšla na 250 milionů korun a 90 procent město získalo ze státního rozpočtu.

Staví se dál, práce se vůbec nezastavily

Další část, která bude stát zmiňovaných 84 milionů, by měla být hotová ještě letos. „Stavíme dál, práce se vůbec nezastavily. Je to naplánováno tak, aby stavební práce nerušily výuku, která ve škole již probíhá," vysvětlila místostarostka města Marcela Říhová.

Jak potvrdil i ředitel školy Jaroslav Minařík, o školu je opravdu velký zájem a počet prvňáků, kteří nastoupí letos 
v září, je rekordní. Dokonce bude muset přijmout šest nových pedagogů na první stupeň.

On a ani místostarostka se nebojí, že by obrovská instituce nebyla v blízkých letech plně využitá. „Navíc nechceme, aby škola zavřela ve čtyři hodiny a dál se nic nedělo. Naopak, měla by sloužit jako takové komunitní centrum pro všechny obyvatele města," doplňuje Marcela Říhová.

JOLANA BOHÁČKOVÁ