Podle jeho slov to bylo opravdová apokalypsa. „Ač je to k nevíře, zůstali na bitvu i nějací diváci," řekl uznale Petr Brožek. Největší držáky totiž neodradila nepřízeň počasí a vytrvalci podporovali účastníky bitvy nejen svou přítomností, ale také velkým potleskem.

Ačkoli se bitva uskutečnila, je Petru Brožkovi líto, že se to nepovedlo tak, jak si představovali. Tedy, že nepřálo počasí, které odradilo a odehnalo spoustu návštěvníků. Během odpoledne přitom z obce proudily davy lidí, které tato akce zajímala.

„Je to škoda, připravujeme to celý rok, a když dojde k tomu hlavnímu, strhne se bouře," konstatoval. Pořadatelé doufají, že příští rok se vše vydaří o něco lépe. „Diváci, kteří utekli, mají důvod přijít za rok znovu," dodal Petr Brožek, že ti kteří odešli se mohou vrátit napřesrok.

Lidé se začali vracet

Program na Lipské hoře pokračoval dál i po bitvě. Ten už s sebou nepřinesl žádné problémy. Počasí se umoudřilo a lidé se začali vracet. Celou akci zakončil večerní ohňostroj. „Dokonce přišli lidé extra na ohňostroj," pochvaloval si Petr Brožek, že lidé měli zájem i o večerní program.

Celý den, který měl připomínat výročí slavné bitvy, se vydařil. Než přišla bouřka, hledali lidé v teplém dni spíše stín, kam by se alespoň na malou chvíli mohli schovat. Přesouvali se jen v případě, že se program přesunul do jiné části hory.

Úspěch měly ukázky sokolnictví i škola šermu. Lidé ani nedutali, když došlo na komentovanou ukázku pěchoty a rytířstva. Jak funguje prak, luk nebo kuše? To všechno už návštěvníci, kteří byli v Lipanech, vědí. I přes počasí se akce celkově vydařila. „Bude to pěkná tradice," myslí si Petr Brožek.

Čtěte také: Na libušínskou bitvu přijelo přes 2500 středověkých šermířů