Místní, rodáky, lidi „odkojené" brdskými hvozdy vytlačily, jednoduše řečeno, hordy turistů, nesmlouvavé policejní hlídky a „vyvolení" 
s propustkami, nepočítaje zaměstnance. Takhle to vnímají například obyvatelé Nepomuku, malebné obce pod vrcholem Praha.

Paní Milena se narodila v Záběhlé, jedné 
z nedalekých zaniklých brdských obcí, ale v občanském průkazu má Brdy, což byl pro ni a pro několik dalších sousedů doslova šok, když se časem podívali do kolonky v nově vydaných dokladech a zjistili, že se podle matriky vlastně narodili kdesi v několikakilometrovém území.

Bolestivá záležitost

„Je to pro nás bolestivá záležitost. Když chceme ukázat dětem, známým, místa, ke kterým máme citový vztah, nemáme šanci. Na místo bych já osobně došla, ale starší a nemocní potřebují odvoz a bez propustky tam nesmíme. Na propustku prostě nemáme nárok. Proč? My jsme tam doma a ženou nás odtamtud bičem," řekla Milena.

Vzpomíná, jak nedávno vezla svou devadesátiletou maminku k Padrtím na její přání a jak je z místa policisté vyhnali, protože se tam vydaly bez propustky. Jejich žádost byla zamítnuta. Systém vydávání propustek nechápou ani její sousedé Věra a Anatol Pšeničkovi.

„Za všech režimů se do Brd mohlo, jen za demokracie ne. Brdy jsou teď jen pro vyvolené a pro papaláše," poznamenal Anatol Pšenička, který už by vzhledem k věku a zdravotnímu stavu na potřebná místa v brdských hvozdech pěšky tam a zpět také nedošel.

Žádosti o propustku

Na celém území Chráněné krajinné oblasti Brdy platí všeobecně zákaz vjezdu 
s motorovými vozidly. Dodržování režimu hlídá státní policie. Lidé se často obracejí na Vojenské lesy a statky s tím, zda nebude možné získat povolení 
k vjezdu nebo průjezdu přes Brdy (letos vydaly zhruba dvě stovky propustek).

Byli na to zvyklí z doby existence vojenského újezdu, kdy měli někteří možnost získat propustku. Žádosti o propustku už ale podle nových pravidel podléhají přísnému posouzení. Kritéria jsou k zamyšlení, protože v Brdech je možné vidět auta často s pražskou značkou a povolenkami 
za oknem.

Co obec sousedící s Chráněnou krajinnou oblastí Brdy, to jiný problém. Tak například z Obecnice lesem na Zaječov vede silnice, jejíž zprůjezdnění by ušetřilo řidičům spoustu času a pohonných hmot. To by byl ale trest pro Obecnici důvodu vysoké dopravní zátěže," jak vyplývá z nedávného jednání obecnických zastupitelů, zástupců Středočeského kraje, Policie ČR, Vojenských lesů a statků, obcí Zaječov, Lhota a dalších.

Čtěte také: V Brdech byl potvrzen výskyt vzácného datlíka tříprstého