Ty postupně zaplnily nejen samotné místo protnutí frekventovaných ulic, ale dalece zasahovaly do všech stran. Po letech stížností na neprůjezdnou křižovatku v dopravní špičce se tak začal budovat vytoužený kruhový objezd. Než však budou řidiči moci poprvé projet skrze upravenou křižovatku, čekají je dopravní omezení.

Vedoucí policejního dopravního inspektorátu Patrik Kraus dopředu informoval, že objízdné trasy povedou přes Církvici, Skalku a Neškaredice. „Bude to v letošním roce největší dopravní akce," podotkl policista. Podle místostarosty města Jiřího France by pak práce měly být hotovy do konce června.

Přípravu stavby zkomplikovala situace s pozemky. „Vázlo to na odkupu pozemků od spekulativního investora, který tam skoupil pozemky 
a nechtěl nám je prodat, nebo chtěl dva tisíce korun za metr čtvereční," uvedl Franc. Projektantům se ale nakonec podařilo objezd navrhnout tak, aby stavba vedla jen přes městské pozemky.

Bude to nakonec ovál

Objezd kvůli těmto úpravám získal tvar oválu. Dopravní policie se na novou trasu zpočátku dívala s despektem a vymínila si praktickou zkoušku, která měla ověřit, zda budou rozměry zamýšlené kruhové křižovatky vyhovovat i pro těžkou nákladní dopravu.

Celou stavbu financuje Středočeský kraj s tím, že město Kutná Hora je spoluinvestorem. Kruhový objezd bude stát asi 15 milionů korun, město do ní dá 1,6 milionu korun, které jsou v rozpočtu už připraveny, na chodníky a osvětlení.