Pětapadesátiletá chovatelka psů je proto nyní stíhána policií pro trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle místních je majitelka psa i celá její rodina spořádaná. Žijí zde se zvířaty roky v obecním nájemním domě v Nádražní ulici se společným dvorkem. Psi zde dosud pobývali v symbióze s ostatními nájemníky. Přesto se stalo to, co nikdo nečekal.

Dvaačtyřicetiletá žena 
z nedaleké vesnice, která byla minulou středu v podvečer navštívit svoji maminku 
v nájemním domě, se při vstupu do objektu setkala na dvoře se zvířaty. Přestože ji psi znali už z dřívějška, rozhodli se zaútočit a způsobili jí velmi vážná tržná poranění na nohou a hrudníku. Větším kousancům se ubránila jen díky tomu, že v náručí nesla autosedačku. Představa, že by místem procházelo například dítě, které by se rozběsněným hafanům stěží ubránilo, lidi kolem velmi vyděsila.

Jak zjistil Kladenský deník od Zlonických, podobná událost se prý už v domě stala v minulosti. Psi údajně chtěli zaútočit na mladíka, který se v jejich blízkosti onehdy pohyboval se svým zvířetem. Ten se však jejich řádění ubránil. „Znám ten příběh jen z vyprávění, ale rozhodně nás to už tehdy znepokojilo,“ řekla žena ze sousedství.

Bezproblémová obyvatelka

Podle místostarostky Zlonic Radky Kotěrové se devíti a čtyřletý pes už na dvoře domu v těchto dnech nenachází. „Chovatelka je bezproblémová obyvatelka, která bernské psy podědila po svém tatínkovi, jenž před časem zemřel. Rodina žije ve Zlonicích nejméně třicet roků. Všichni její členové jsou nešťastní z toho, co se stalo. Na základě informací, jaké mám od kolegů, se mělo rozhodnout, že buď chovatelka psy umístí do nějakého útulku nebo je nechá utratit,“ řekla místostarostka Zlonic.

Kladenský deník se informoval v útulku na Bouchalce, který má navíc smlouvu s městysem Zlonice. Psi sem prý ale umístěni nebyli. Pracovnice zařízení řekla, že by pro ně v případě potřeby dokázala zajistit chovatelku, která se specializuje na jejich výchovu. Podle všeho už byl ale jeden ze dvojice psů utracen.

Oddaný přítel a miláček rodiny

Jak se shodli i další oslovení chovatelé, bernský salašnický pes je výborné plemeno vhodné i k dětem, je to oddaný přítel a miláček rodiny, ovšem v genech má zakódováno, že se narodil jako hlídač a svoje teritorium bude vždy přísně chránit. Pokud se objeví v jeho blízkosti nezvaný narušitel, je zle. „Je to pes, který potřebuje důslednou výchovu a hlavně dostatečný výběh, aby vybil přebytečnou energii. Pokud mu to není dopřáno, může se vše zvrtnout,“ řekl majitel psa tohoto plemene Martin Doupovec ze Slaného.

„Feny bernského salašnického psa mě provázejí už více než dvacet let. V současnosti mám třetí. Za tu dobu jsem nezaznamenal, že by na někoho nebo něco svévolně zaútočily, či se staly nezvladatelnými. Tento pes reaguje značně razantně, pokud je ohrožen někdo z jeho okolí. Po vyřešení problému se stává milým a přítulným zvířetem. Má poměrně dobrou paměť. Vzpomínám si, jak jedna z mých fen radostně vítala dobrého kamaráda po ročním návratu z USA. Rovněž na místa a lidi, se kterými nemají bernští salašníci dobré zkušenosti, reagují negativně řadu let,“ uzavřel Martin Doupovec.

Zraněná dvaačtyřicetiletá žena, jež si není vědoma jakéhokoli předchozího konfliktu se psy, které znala, se jen pomalu vzpamatovává ze šoku a zotavuje. Nyní už je v domácím léčení. O události ale nechce zatím hovořit, ani o tom, zda bude požadovat případné bolestné. „Promiňte, ale měla jsem co dělat, abych vůbec podala výpověď policistům. Nejsem na tom psychicky dobře. Je pro mne ještě velmi těžké o tom mluvit,“ řekla napadená žena.