Dar z Německa podle starosty obce Jaroslava Vrby zásadně přispěl k obnově vesnice, kterou před povodní neochránila ani železobetonová hráz.

„Milion korun Maltézská pomoc rozdělila přímo mezi poškozené domácnosti a druhý milion se k našim obyvatelům dostal ve formě nově nakoupeného zařízení," konstatoval  starosta,  podle něhož je německá dobročinná organizace jedním z největších dárců, kteří Hořín a jeho obyvatele podpořili.

Hořínští nyní mají díky daru nový nábytek a technické zařízení domácnosti, jako jsou například pračky, lednice nebo sporáky. Dva miliony korun, které do Hořína putovaly z Německa, pocházejí z charitativní sbírky uspořádané humanitární organizací Aktion Deutschland Hilft.

Pomoc správným směrem

Do Hořína se na návštěvu vydal i prezident německé Maltézské pomoci Constantin von Brandenstein - Zeppelin. „V Hoříně jsme se přesvědčili o tom, že vynaložená pomoc byla opět vydána správným směrem," prohlásil při své návštěvě prezident organizace zřízené řádem maltézských rytířů.

Centrum Maltézské pomoci funguje také v Mělníku, kde zajišťuje osobní asistenci seniorům a rozváží postižené děti do škol, odkud je zase sváží domů. A zajišťuje také takzvanou adopci seniorů, v rámci níž osamělé seniory navštěvují během týdne dobrovolníci.