Před kongresovou budovou na lázeňské kolonádě se to dopoledne jen hemžilo dámami 
s elegantními kloboučky, zahlédnout bylo možné i cudný závoj. K tomu šaty, které sice určitě nebyly století staré, nicméně do doby počátků naší státní historie by rozhodně zapadly. Tématem letošního ročníku Gastra byla totiž První republika. A jak bylo patrné, za své si to vzali nejen mladí tvůrci dobrot.

Ve velkém sále se tradičně hodnotila kvalita připravených tabulí i nápadité výrobky na nich. A letos bylo opravdu na co se dívat. Zejména dorty byly skvostnou disciplínou. No uznejte, kde uvidíte dorty ve tvaru krásných kloboučků, nebo naopak historické přilby připomínající boje našich tehdejších legionářů? A na dalším dortu, no ano, to je sám tatíček Masaryk osobně. Ve vyvedeném dortovém portrétu.

Přímo na place se bylo na co dívat

Omladina z jednotlivých škol se činila i přímo na place. Vykrajovalo se ovoce či okurky, pracovalo se dokonce i pod ÚV lampou na sladkých růžičkách na špejli. To už z vedlejší místnosti zněl moderátorův hlas, který lákal na právě začínající soutěž mladých barmanů. Džusy, vodka, ovoce, likéry, to vše dohromady míhající se v šikovných rukách a nakonec vytvářející nádherný míchaný nápoj.

Zaplněný sál povzbuzoval při míchání bez rozdílu škol. Na takových soutěžích si přejí prostě všichni. Vyvrcholení přišlo tradičně po obědě, kdy se venkovní část kolonády na necelou hodinku uzavřela a stala se z ní opičí dráha. V ní kličkovali číšníci a číšnice s táckem 
a nápojem, pochopitelně na čas a za běhu. V posledním exhibičním klání se utkala dvojice pedagogů s dvojicí studentů.

Čtěte také: Na kulinářském šampionátu zazářili dva kuchaři z Prahy