Jenže jak se ukázalo, proti jsou studenti, kteří sepsali petici a kterou za jediný den podepsalo kolem 450 studentů, tedy odhadem 90 procent studentů školy. I přes to, že drtivá většina z nich o Hrabalovi nic neví.

Gymnázium uspořádalo veřejnou diskuzi na dané téma, která se konala ve středu večer v auditoriu Základní školy J. A. Komenského. Argumentovat přišli jak zastánci, tak odpůrci přejmenování školy.

Asi to byla významná osobnost, připustil student

Jedním z hlavních iniciátorů je bývalý učitel gymnázia Bohuslav Sýkora. „Vypsal jsem si všechny relevantní argumenty odpůrců. Podle mě pan Hrabal neměl žádný výrazný morální ani politický prohřešek. Sám by si přejmenování gymnázia po sobě údajně nepřál. To je pravda, ale pouze za svého života, protože byl neobyčejně plachý," argumentoval pro Sýkora.

Jednoznačně se vyjádřil také ředitel gymnázia Jiří Kuhn. „Jsem zklamán tím, kam dnešní výchova mládeže směřuje a jaké jsou jí předkládány vzory. Myslím si, že přihlásit se k myšlenkám a osobnosti Bohumila Hrabala je správné a je to čest," řekl Kuhn s tím, že když maturoval v roce 1979, bylo studentským zvykem chodit na pivo 
s Hrabalem. Tedy s jeho knihou podpaží.

Na úvod diskuze pustili organizátoři krátký dokumentární film o slavném spisovateli. Zástupce studentského parlamentu po jeho skončení reagoval možná trochu překvapivě. „Po zhlédnutí toho filmu musím uznat, že Bohumil Hrabal asi byl významná osobnost a svůj názor na něj si upravuji," uvedl jeden ze studentů.

Nic jsem o něm neslyšel, tvrdí předseda studentského parlamentu

Předseda studentského parlamentu Tomáš Formánek pak navíc zřejmě nechtíc definoval jednu z příčin, proč jsou studenti tak radikálně proti připojení Hrabalova jména do názvu gymnázia: „Studuji na této škole šest let
a, dosud jsem o Bohumilu Hrabalovi nic neslyšel."

Studenti dále argumentovali špatným Hrabalovým prospěchem, když ve škole studoval. Tím by jím údajně nebyl správným vzorem.

Naopak zastánci připomněli fakt, že ačkoliv měl při studiu v Nymburce nevalné výsledky, jednalo se o mladickou vzpouru proti rodičům 
a o jeho inteligenci a vzdělání hovoří i fakt, že později vystudoval práva.

Proti vystoupil i manželský pár rodičů. „Nechceme, aby kterýkoliv z našich synů dopadl jako Bohumil Hrabal," nechali se slyšet.

Někdejší nymburský radní a nyní primář interny městecké nemocnice David Vencour naopak připomněl studentům jiný fakt. „Vy jste řekli, že nechcete, aby se vaše škola nějak jmenovala. Ale pozor, to není vaše škola. Já jsem také její absolvent a jsou tisíce dalších absolventů a je to také jejich škola. I oni mají nějaké hodnoty. Já jsme jednoznačně pro to, aby škola nesla jméno Bohumila Hrabala," vyjádřil se Vencour.

Tříhodinová diskuze nakonec konkrétní výsledek nepřinesla, což však také nikdo neočekával.

Ředitel školy Jiří Kuhn slíbil, že diskuze budou pokračovat jak se studenty, tak s rodiči a také pedagogy. Přesto by rád, aby ke 14. červnu příštího roku, kdy se chystají oslavy výročí gymnázia, už škola nesla název Bohumila Hrabala.

Argumenty pro přejmenování

- Hrabal na gymnáziu studoval, je s Nymburkem spojován, byla by to pro školu čest nést jeho jméno. Vedení školy mluví o čestném názvu

- Škola se chce přihlásit k jeho odkazu a myšlenkám. Ačkoliv mu nymburské studium příliš nešlo, může být vzorem, že i při špatném prospěchu se to dá později někam dotáhnout

- Město se chce pomocí Hrabalova jména odlišit od dalších měst a zviditelnit se. Po Hrabalově muzeu, sochách, lavičce na náměstí by jméno gymnázia bylo dalším krokem v této strategii

- Samotná škola by se díky Hrabalovu jménu v názvu mohla zviditelnit 
a snadněji navazovat kontakty se školami v zahraničí

Argumenty proti přejmenování

- Hrabal je kontroverzní osobnost, kvůli pití alkoholu a konci jeho života to není správný vzor

- Současný název Gymnázium Nymburk je zavedená značka, není důvod ji měnit

- Sám Hrabal si to za svého života nepřál

ANKETA: Co říkáte na možné přejmenování gymnázia?

Lenka Adamcová, Nymburk:
Gymnázium Bohumila Hrabala? Já proti tomu celkem nic nemám. Naopak, už je tu například Hrabalova stezka, takže ano, já jsem pro.

Ludmila Svobodová, Nymburk:
To nezní špatně. Určitě bych byla pro. Já jsem takový patriot a Bohumil Hrabal má tady k tomu hodně blízko, hodně toho pro nás udělal a přitáhlo to sem i hodně lidí. Takže já jsem určitě pro.

Jana Heváková, Nymburk:
To je zajímavý návrh. Já si myslím, že je to téměř rodák, takže byla bych pro.

Pavel Lebduška, Nymburk:
Já si myslím, že je to dobrý návrh, jsem pro. Ten, kdo nezná Nymburk, ale zná Bohumila Hrabala, tak by třeba i díky tomu mohl právě Nymburk poznat.

Jiří Tuček, Nymburk:
Já jsem taky na gymnázium chodil. Ale upřímně, dneska už je mi to úplně fuk, jak se to bude jmenovat. Pro mě za mě, ať se to jmenuje po Hrabalovi. U něj vím, o co jde, manželka dělá v knihovně.

Oslovili jsme některé bývalé absolventy školy, jaký mají na celou věc názor oni.

Hana Burianová, mluvčí prezidenta: Návrh na přejmenování gymnázia je dle mého velice dobrý nápad. Pan Hrabal je osobnost, které si velice vážím.

Žaneta Peřinová, sportovní redaktorka České televize: Bohumil Hrabal je významná osobnost, mně by se to líbilo. Myslím si, že je to dobrý nápad.

Petr Pěnička, lékař nymburské záchranky: Já tomu prostě nerozumím, proč jsou současní studenti proti. Sám jsem absolventem, jedna dcera už tuto školu vystudovala, druhá na ní právě studuje, budu muset zjistit její názor. Pro Nymburk je Bohumil Hrabal symbolem. On sám Nymburk proslavil, hodně toho pro něj udělal a my se k němu nyní takovýmto způsobem otáčíme zády. Podle mého názoru jsme mu to dlužni.