Obsahem byla výměna zkušeností a seznámení s integrovaným záchranným systémem ČR na všech úrovních řízení a koordinace záchranných a likvidačních prací.

Volba odborníků nebyla zcela náhodná. Byla totiž provázána s dlouholetým partnerským programem měst Beroun, Goslar z Německa, Brzeg z Polska, Arcachone z Francie a Aveiro z Portugalska, která byla zahájena před více než dvaceti lety ještě za působnosti Hasičského záchranného sboru okresu Beroun," vysvětlil velitel stanice Beroun Tomáš Hradil.

Udržování partnerských vztahů oceňují mimo jiné i samotní občané. „Je to pro město určitě přínos. Když byla dcera ještě na základní škole, jela do družebního německého Goslaru a moc se jim tam líbilo. Partnerská města Beroun jsou tradičně i na Hrnčířských trzích," konstatovala Jiřina Malá z Berouna.

Tentokrát bylo téma návštěvy i výběr delegátů jasně dané. „Obsahem týdenního setkání byla výměna zkušeností a seznámení s integrovaným záchranným systémem ČR na všech úrovních řízení a koordinace záchranných a likvidačních prací," upřesnil cíl setkání Tomáš Hradil.

Hostitelé si dali na programu záležet

V Berouně se zahraniční hosté seznámili s vybavením místního hasičského sboru, zhlédli i ukázku zásahů, a to jak na berounské, tak i na hořovické stanici. „Součástí programu bylo i přijetí na berounské radnici u starostky města Beroun Šárky Endrlové a prohlídka vybavení na výjezdovém stanovišti Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje v Berouně," doplnil program Tomáš Hradil.

Další zastávkou delegace bylo dálničního oddělení Rudná doplněná návštěvou společného dispečerského pracoviště Policie ČR a ŘSD Rudná k řízení provozu v nových silničních tunelech Pražského okruhu. Zahraniční hosté si prohlédli i vybavení jednotky sboru dobrovolných hasičů města Králův Dvůr.

Delegace ale nezůstala jen u regionálních setkání, ale navštívila i krajská a republiková střediska. Nakonec se dostalo i na památky, kterými se můžeme vždy pochlubit. „Závěrečná návštěva státních hradů Karlštejn a Křivoklát vytvořila mimo kulturní zážitek i prostor pro diskuzi o zvláštnostech požární ochrany v památkově chráněných objektech," konstatoval Tomáš Hradil.