„Kdybych to vedl v rámci osobních ambicí, mohl jsem být vyhlášen jako kandidát na hejtmana v neděli ráno den po volbách. Řekli jsme ale, že se nechceme spojovat se současnými vládci kraje a obcházet vítězné hnutí, do toho jsme nešli," podotkl.

Starosta Vít Rakušan již dříve řekl, že nebude zastávat dvě uvolněné funkce, to nyní potvrdil. „Chtěl bych místo v radě, rozhodně nebudu dvě funkce vykonávat uvolněně. To jsem kritizoval a nic se na tom nemění," řekl. O post v radě kraje by měl zájem. „To ale neznamená, že by šlo o funkci uvolněnou," řekl.

Podpora čtyřkoalice

V současné době se rodí čtyřkoalice ANO 2011, STAN, ODS a TOP 09. Právě Starostové a nezávislí měli krajský výbor, kde představili dosavadní průběh vyjednávání.

„Po dlouhé hodinové diskuzi se krajský výbor rozhodl, že podpoří projekt čtyřkoalice. Tento formát máme schválený a nadále počítáme s účastí TOP 09 v rámci koaličního formátu. Cítíme, že dochází k určitému napětí. Většina zastupitelů TOP 09 má zájem se na čtyřkoaličním projektu podílet. Proto to považujeme za schválené," řekl.

Čtěte také: Koalice ve středních Čechách: TOP 09 je rozpůlená