Připomeňme, že původní žulové desky, které zdobily od roku 1928 východní stranu radnice, byly poničeny a nelze je na původní místo vrátit.

Starostka obce Blanka Čebišová vysvětlila: „Desky jsme sundali, neboť budova byla staticky narušena. Na stejné místo ale přijde pomník nový. Jedná se o citlivé téma, 
a tak jsme nejprve požádali 
o názor na nový pomník občany Čisté i potomky hrdinů, jejichž jména byla na deskách uvedena."

Před čtrnácti dny se radnici písemnou formou ozvala pamětnice, která upozornila na Jana Arnsteina. „Dle pisatelky dopisu měl tehdy dvanáctiletý Jan pocházet ze mlýna. Chodila prý s ním do třídy a prý se nejmenoval Jan, jak bylo zvěčněno na původní desce, nýbrž Hanuš," upozornila Blanka Čebišová s tím, že radnice nezaváhala a okamžitě začala pátrat po pravdě.

Vedoucí stavebního úřadu Čistá Jan Majer konstatoval: „Bylo to doslova za pět minut dvanáct. Pan kameník už má dvě desky ze tří hotové. tak jsme ho o možné chybě informovali a nyní čekáme. Každopádně jsme moc rádi, že s námi pamětníci spolupracují."

Na seznamu jmen osob transportovaných z Terezína do Osvětimi, který Blanka Čebišová našla na internetu, bylo rovněž jméno Hanuš. „I datum narození sedělo. V naší matrice zapsán není, neboť byl zapsán v židovské matriční knize, která je uložena v Praze v archivu. Byla jsem tedy za ředitelkou Státního okresního archivu v Rakovníku Renatou Mayerovou. Ta také správné jméno nedohledala. Slíbila, že zajede a bude pátrat také v pražském archivu," popsala Blanka Čebišová s tím, že radnice počká, co tam bude uvedeno. „A pak vše případně uvedeme v soulad. Je také možné, že na desce zůstane Jan," upozornila Blanka Čebišová.

Pokud vše půjde dobře, měl by být památník odhalen 28. září, tedy na svátek sv. Václava. „Pozveme při této příležitosti ještě žijící potomky padlých válečných hrdinů i rodáky," dodala ještě k tématu Blanka Čebišová.