Jedna z hlídek Karolínku našla. Byla v obchodním domě a tlačila před sebou vozík plný plyšáků. Vše se stalo v sobotu odpoledne, když Renata věšela vyprané prádlo. „Mám pračku v kuchyni a dcera si hrála v obýváku. Chtěla jít ven, tak jsem jí řekla, že to dodělám a půjdeme. Odešla jsem do kuchyně, a když jsem se vrátila do pokoje, Karolína byla pryč," popsala noční můru každé mámy.

Holčička se obula, vzala si klíče a odešla. „Vůbec nic jsem neslyšela. Pračka dělá hluk. Klíče mám vždy uložené na botníku, ale Karolínka se pro ně dostala. Navíc zamykám vždy horní zámek. Jenže ona si ke dveřím přistrčila židli a odemkla si," dodala Renta.

Její první myšlenka byla nasnadě. „Hned mi bylo jasné, že dcera utekla. Vyběhla jsem z bytu jen s mobilem v ruce a prohledávala jsem místa, kam si spolu chodíme hrát. Nikde nebyla. Jako poslední možnost jsem se šla podívat na zahradu dětského domova, jelikož tam jsou také prolézačky, ale i to bylo marné. Tak jsem zavolala policii," uvedla.

„Policisté byli bezvadní"

Přijelo hned několik hlídek. Renata policistům svou dceru popsala a upozornila je, že ačkoliv byly Karolínce nedávno čtyři roky, vypadá mnohem starší. „Policisté byli bezvadní. Hodně mě uklidňovali, že ji určitě najdou. Mě se udělalo špatně. Říkala jsem si, co jsem to za mámu, když se tohle stane. Navíc jsem měla zabouchnuté dveře od bytu. Naštěstí mi sousedka přinesla sklenici vody," vylíčila Renata dramatické chvíle.

Po necelé hodině ji policisté sdělují šťastnou zprávu: holčička se našla a je v pořádku. Karolínka šla do obchodního domu vedle nádraží Kladno-město. Kde ji policisté našli u dětské atrakce. „Řekla jsem jim, že Karolína má ráda mašiny, ať se jedou podívat na nádraží. Když tam přijeli, dostali hlášení, že hned vedle v supermarketu malé dítě nakupuje hračky. Policistům pak dcera řekla, že mi chtěla udělat radost a vzala si klíče, aby se, až nakoupí, mohla dostat domů," usmála se maminka.

Renatu spíše zaráží, že podle svědků její dcera přešla koleje mezi nádražím a obchodem v doprovodu dvou dospělých lidí. „Prý šla s mužem, ženou a nějakým chlapečkem, ale nechápu, že když vidí samotné malé dítě, nezavolají policii," zakroutila hlavou.

Původně chtěla Renata Karolíně vynadat, ale když ji uviděla, jen ji objala a byla šťastná, že se jí nic nestalo. „Chtěla bych moc poděkovat policistům Tomáši Veselému a Petru Jarešovi, kteří dceru našli a přivezli mi ji zpět. Byli skutečně bezvadní," uzavřela Renata.

S cizími lidmi nikdy ne…

Klíče nyní dává na to nejvyšší místo v bytě a pro jistotu zamyká i spodní zámek. Kuriózní je, že Karolínka prý odmítala s policisty jet, protože jí maminka učila, že s cizími lidmi nesmí nikdy chodit pryč. 

Do pátrací akce se v sobotu zapojilo více něž deset policistů, včetně psovodů a strážníků městské policie. „Prověřovali nejen sídliště, odkud dítě odešlo. Policisté prohledali všechny možnosti, kam mohla dívka jít," uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková. „Pohřešované dívka se při převozu policistům svěřila, že chtěla udělat mamince radost a koupit jí něco dobrého," dodala mluvčí. 

Karolínka šla do tohoto obchodu, protože kolem něj často chodí se svou maminkou. Kousek od něj totiž bydlí její babička, čili věděla moc dobře kam má jít. „Vyšla ze sídliště a pokračovala přes kulaťák se zmrzlinou pořád dozadu, až k nádraží," dovyprávěla příběh se šťastným koncem.