Přidal podrobnosti o náročném výstupu, kde s ním kromě parťáka Radka Jaroše lezl i další z českých horolezců Lukáš Krejčí. „Nakonec jsme se nahoru dostali klasickou cestou, výstup, který jsme si připravili přes West Rib, nám absolutně znemožnilo počasí, vítr a hlavně sněžení," popsal horolezec.

Chvílemi to vypadalo, že je hora na vrchol nepustí vůbec. „Foukal silný vítr a bylo kolem šestdvaceti pod nulou, možná mrzlo i víc. Nakonec se ale vítr trochu ztišil a my jsme to zmákli. Cesta dolů do pátého výškového tábora, který je v 5300 metrech, nám trval tři hodiny," líčil extrémní výstup Petr „Miska" Mašek.

Dodal, že trošku smolně přišli o řadu věcí a materiálu, připravených na cestu West Rib. Ale takový je horolezecký život, a nejdůležitější je dostat se v pořádku i dolů.

Bílé peklo

Cesta zpátky bude trvat zhruba tři dny a už na ni vyrazili na ni vyrazili. „Plán je dostat se až na ledovec Kahiltna k letadlům," napsal na své facebookové stránce Radek Jaroš.

"Jak jsme sněhovou vánicí přišli, tak jsme se probíjeli bílým peklem i dolů. Všichni jsme ok - sto metrů od přistávací dráhy. První letadlo, které přistane, je naše," přišla zpráva v pátek před osmou hodinou ranní.

Počasí ovšem příliš dobře nevypadá, takže horolezci čekají, až se umoudří a umožné letadlům vzlétat a přistávat. Teď tedy čeká Petra Maška přelet do Talkeetny a poté přesun do největšího města Aljašky, Anchorage, odkud poletí ve středu 8. června zpátky domů.

Čtěte také: Mladoboleslavský horolezec Petr Mašek vystoupil na horu Denali