„Pokud budu starostou, tak hlavní náplní městské policie nebude nasazování botiček, ale dopravní kázeň a prevence,“ konstatoval hořovický starosta Ondřej Vaculík.

Strážníci nečekali na uniformy a do ulic vyšli v předchozích dnech i bez stejnokrojů. „Udělili přibližně deset pokut, jejich výše je prozatím symbolická a opravdu se zaměřili jen na závažné dopravní přestupky, jako je například parkování na přechodu,“ pokračuje Ondřej Vaculík s tím, že na přítomnost strážníků si lidé teprve zvykají.

Hořovičtí strážníci se už zaměřili na riziková místa. Mají tak potřebné podklady pro další práci. Zatím nemají služební automobil, ten bude k dispozici začátkem května. „Vyřešili jsme to tak, že jsme jim půjčili služební auto města, to však mohou používat s jistými omezeními,“ upřesnil starosta Hořovic.

Pět strážníků nemůže zajistit nepřetržitý provoz

Zástupci Městské policie Hořovice zatím čekají na auto, jejich linka je ale už k dispozici nyní, a to v podobě čísla 800 156 166. Tato linka bude při službě strážníků přesměrovaná na jejich mobilní telefon.

V případě, že ve službě nebudou, volající dostane ze záznamníku informaci o tom, že má kontaktovat Policii ČR na lince 158. Pět strážníků nemůže zajistit nepřetržitý provoz městské policie. Jejich služby budou směrované na kritické body a nebudou veřejnosti známé.

Souběžně vzniká veřejnoprávní smlouva s městysem Komárov. V rámci Městské policie Hořovice budou další dva strážníci k dispozici pro tuto lokalitu. Komárovští budou hradit potřebné mzdové a režijní náklady.

Čtěte také: Velitelka hořovických strážníků: Prvořadé nebude nasazování botiček