Čím? „Nejvíce tím, že nejde jen o soutěž, ale o promyšlenou a velmi sofistikovanou formu vzdělávání nejen pro samotné záchranáře, ale i pro širokou veřejnost," řekl Lukáš Tláskal, předseda Asociace dobrovolných záchranářů ČR a ředitel soutěže.

Je to osm let, co jste spolu s kamarády odstartoval tuhle náročnou soutěž. Jste profesionální záchranář a záchranářský instruktor. Co bylo důvodem zrození soutěže?

Byla to chuť záchranáře dál vzdělávat, nabídnout jim reálné situace, s nimiž se setkávají v běžném profesním životě, aby si za dob studií a příprav na tohle povolání mohli zkusit, jak to vypadá v nějaké reálné situaci a odhalit eventuálně nějaké mezery ve vzdělání nebo vlastnostech záchranáře.

Vzpomenete si na své začátky, na první pocity, kdy jste se ocitl u opravdové nehody?

V devatenácti letech u první dopravní nehody jsem měl jako hasič špatný pocit z toho, že člověk by rád pomohl, ale úplně neví jak. Vždycky jsem tíhl k hasičině a věnuji se jí od šestnácti let. Následně jsem si dodělal zdravotnické vzdělání a nastoupil k záchrance a díky svým proříznutým ústům jsem začal školit další záchranáře.

Když se před cvičením dávají dohromady týmy, může dojít k tomu, že jeden záchranář v roli rozhodčího vytýká nedostatky svému přímému kolegovi? Nedochází ke svárům a podobně?

Může se to stát. Já osobně tady mám zrovna svůj metodický tým, který vzdělávám, ale nestává se, že by docházelo k nadržování nebo ponižování a urážkám. Většina soutěžících to bere jako vzdělávací projekt, nejezdí sem vyloženě za vítězstvím, za pohárem. Ten je jen jako bonus od nás.

Vy už v tuhle chvíli víte, že Město Mníšek už si vytipovalo nejvíc empatický tým, který dostane čestné uznání jednoduše za lidskost při výkonu úkolů. Co byste jako pozorovatel řekl? Ubývá lidskost u záchranářů pod tlakem efektivity a účinnosti zásahu?

Spíš bych řekl, že složky dobrovolných hasičů, policistů, které tady máme letos prvně, informační strážní služby, jsou samozřejmě empatičtější, protože nemají tolik zdravotnického vzdělání, takže v podstatě celou záchranu člověka musí postavit na empatii, na komunikaci se zraněným a jsou zpravidla lepšími psychologickými interventory. Tak asi takhle.

Jak hodnotíte noční etapu soutěže?

Diametrální rozdíly. Byly v podstatě dvě skupiny po devíti družstvech a byl tam hodinový rozdíl v čase při likvidování událostí. Hromadné neštěstí je strašákem všech záchranářů. Vymysleli jsme to zajímavým způsobem, s pyrotechnickými efekty na místě a nebylo to úplně příjemné. Jednalo se o výbuch zábavní pyrotechniky na ilegální technopárty ve sklepení budovy bývalé sladovny se sekundárním výbuchem. V očích zasahujících byla vidět nervozita.

Čtěte také: Dva dny cvičení v Mníšku pod Brdy prověřily výdrž a výkon záchranářů