V zalesněné krajině nedaleko soutoku Labe a Cidliny nyní začnou stavět voliéry a tůně pro vodní ptactvo, upravovat terén a budovat další potřebné vybavení. Stanice bude mít kapacitu zhruba 1000 zvířat a otevřena by měla být 
v létě. Uvedl to zakladatel a vedoucí stanice Luboš Vaněk. Náklady na vybudování stanice činí 42 milionů korun, většinu zaplatila dotace z evropských fondů.

Několik objektů stanice bude sloužit kromě záchrany zvířat, která byla zraněna převážně lidskou činností, také k ekologické výchově a výstavám a přednáškám. „Je to tady na krásném místě na vypouštění i na držení zvěře. Zvířata tady budou mít klid," řekl Vaněk.

Současná menší stanice 
v nedalekém Pátku už kapacitně nestačila, počet zraněných zvířat stále roste. Do stanice se dostávají například zvířata sražená automobily, zasažená elektrickým proudem, netopýři z pokácených stromů nebo ptáci, kteří narážejí do prosklených ploch.

Nové veterinární vyhlášky

Kromě kapacitních důvodů bylo třeba novou stanici postavit také kvůli novým veterinárním vyhláškám. Zvířata by měla být umístěna co nejdál od lidských obydlí a jejich kóje by měly splňovat dané rozměry. Některá zvířata ale zůstanou ve stanici v Pátku.

Nová stanice bude vybavena ordinací, rentgenem, místností intenzivní péče pro zvířata po operaci nebo místností, která bude sloužit jako izolace pro zvířata s přenosnou nemocí. Ve venkovních výbězích potom budou odpočívat zranění jeleni nebo mufloni.

Do budoucna tam Vaněk plánuje také další aktivity. „Plánujeme tady chovat včely, pěstovat stromy. Chceme ukázat lidem, že by se měli vrátit zpátky k tomu, že si člověk vypěstuje to, co jí. Ovocné stromy mají vynikající význam, dneska vidíte, co kupujete v obchodě. Veřejnost si může přijít k nám a namoštovat z ovocných stromů mošt," řekl. Ve stanici bude pracovat pět až šest lidí.

Působnost stanice sahá za okres

Nynější zařízení v Pátku 
u Poděbrad zvířatům slouží od roku 1984. Nejčastějšími klienty stanice jsou ježci, veverky, poštolky, káňata a netopýři. Kromě okresu Nymburk působnost stanice sahá na Jičínsko, Mladoboleslavsko, Kolínsko, do okolí Českého Brodu a částečně i do Prahy. Ve Středočeském kraji jsou ještě záchranné stanice pro zraněná a handicapovaná zvířata ve Vlašimi, Voticích a Kladně.

Od začátku tohoto roku už stanice v Pátku přijala na 140 zraněných zvířat, mezi nimi nejvíc netopýrů 
z pokácených stromů a mláďat zajíců. Ročně stanice přijme 1500 zraněných zvířat a jejich počet stále roste.