Benešov si podle organizátorů soutěže prvenství zasloužil díky vysokému podílu kapitálových výdajů. V tomto kritériu byl Benešov loni druhý nejlepší v celém kraji. K vítězství mu pomohl také ukazatel iRatingu, který kalkuluje se zadlužeností obce. Benešov měl takzvanou dluhovou službu loni nejlepší, tedy nejnižší zadlužení, v celých středních Čechách a to ze všech 26 sledovaných měst.

„To jsou ty nejvýraznější důvody, proč byl Benešov zvolen podnikatelsky nejpřívětivějším městem ve Středočeském kraji," vysvětlil Jakub Splavec za tým organizátorů s tím, že hned za Benešovem skončily Poděbrady a na třetím místě Sedlčany. Vlašim obsadila čtvrtou příčku, Votice pak skončily šesté.

V oblasti podnikatelského prostředí se Benešov umístil za rok 2015 na předních příčkách také v počtu registrovaných pacientů na jednoho praktického lékaře.

Návrat na první příčku

„Je to super!" řekl spontánně bývalý starosta Benešova Jaroslav Hlavnička. „Vrátili jsme se znovu po dvou druhých místech na první příčku. Domnívám se, že to odpovídá práci, kterou jsme na radnici odváděli. Jsem rád, že jsme cenu dostali a že naše práce byla oceněna alespoň tímto způsobem," dodal nyní řadový zastupitel Benešova Jaroslav Hlavnička.

Podle současného místostarosty Jiřího Švadleny, který cenu pro město Benešov přebíral, je dobré hospodaření v Benešově nastaveno dlouhodobě. „Od devadesátých let minulého století se podnikatelské prostředí neustále zlepšuje. V Benešově se daří především menším a středním podnikatelům. Do budoucna bychom však rádi přilákali i větší firmy," uvedl Jiří Švadlena při přebírání ceny Město pro byznys 2015.

Čtěte také: Držitel Ceny Via Bona: Člověk se na ulici neobjeví z čistého nebe, je to proces