„Jednání s pojišťovnou pokračují a budou pokračovat až do konce roku. Vyhlídky jsou takové, že v tuto chvíli říkám na budoucí fungování chirurgie spíše ano," uvedl Mareš.

Starosta Milan Pavlík se posledních jednání se zástupci pojišťoven neúčastnil a věří řediteli nemocnice. „Všichni věříme, že se to podaří, a jsme optimisté. Ovšem také se může stát, že se verdikt dozvíme až pár dnů před koncem roku, a v tuto chvíli tedy není nic jisté," vysvětluje Pavlík.

Podle starosty budou chtít do konečného rozhodování také mluvit nově zvolení představitelé kraje, kteří vzejdou 
z voleb tento víkend. „Mohou nás zahrnout do krajské koncepce 
a tím celkově pomoci naší nemocnici," říká starosta.

Ředitel Mareš pak opatrně mluví o možnosti uzavření smluv s pojišťovnami na různě dlouhá období u různých oddělení. 
„U některých oddělení může být například pětiletá smlouva, u jiného krátkodobější 
s tím, že se teprve v budoucnu definitivně rozhodne o jeho dalším fungování. Záleží skutečně na vytvoření příslušné koncepce pro Středočeský 
i Východočeský kraj," vysvětluje Mareš.

Podle některých kritických hlasů přímo z nemocnice ale situace vůbec růžová není. „Koncepce bývalé paní ředitelky byla alespoň reálná. Současný pan ředitel dobře ví, že se mu chirurgii dlouhodobě tady nemůže podařit udržet. Navíc dali výpovědi i někteří lékaři a situace bude brzy kritická i z hlediska personálního obsazení," myslí si jedna ze zaměstnankyň nemocnice, která si však nepřeje zveřejnit své jméno.

Podobné argumenty však ředitel odmítá. „Odešla bývalá primářka oddělení následné péče paní Petrová a ještě jedna lékařka, ale s tímto problémem si poradíme," říká Mareš.

Jak šel čas v městecké nemocnici

• Ministr zdravotnictví Leoš Heger vyhlásil v roce 2010, že pro následující rok budou uzavřeny smlouvy se všemi stávajícími nemocnicemi a v současném rozsahu péče. V srpnu  2011 pak navštívil i nemocnici v Městci Králové a po její prohlídce prohlásil, že taková nemocnice by neměla mít problém 
s dalším fungováním. „Je evidentní, že vybalancování možností a potřeb se tu náramně povedlo. Sám jsem tu už dvakrát byl, když tu byli hospitalizovaní moji známí a vím, že to tu funguje dobře," řekl ministr doslova.

• Na jaře letošního roku se však objevila zpráva, že Všeobecná zdravotní pojišťovna nepočítá s uzavřením smlouvy na lůžkovou část chirurgického oddělení, spory byly také o internu.  Tehdejší ředitelka Renáta Petrová předběžně domluvila s pojišťovnou, že interna zůstane v nezměněné podobě a místo klasické lůžkové chirurgie začne fungovat takzvaná čtyřiadvacetihodinová chirurgie. „Péče se pro vás nijak neomezí," slibovala ředitelka.

• Jenže na veřejném zasedání se proti tomuto řešení zvedla vlna odporu, do jejíhož čela se postavil někdejší ředitel nemocnice Otakar Mareš. Ředitelka po několika dnech rezignovala a prozatímním ředitelem byl jmenován právě Mareš, který místním slíbil, že udělá vše i pro zachování chirurgie.
Jednání stále probíhají, zatím není jasné, zda lůžková chirurgie bude součástí městecké nemocnice i po novém roce.