„V úterý ráno asi v 8.15 hodin, když belgická frankofonní rozhlasová stanice BEL RTL, kterou jsme poslouchali, najednou zařadila do zpráv informaci o tom, že došlo k výbuchu na letišti. Doufali jsme, že jde jen o technickou závadu, ale hned po prvních telefonátech od lidí na místě, kteří hned rozhlas kontaktovali a pustili je do éteru na živo, bylo jasné, že jde o něco většího," popsal Jiří Plecitý, jak se o teroristických útocích dozvěděl.

Jak dále dodal, bydlí jen deset minul od letiště, ale nic neslyšeli. „Manželka mi potom volala, že se něco děje i nedaleko od našich kanceláří v blízkosti stanic metra Schuman a Maelbeek," konstatoval Jiří Plecitý. On sám v úterý zůstal doma s nemocným synem. „Momentálně jsme celá rodina v bezpečí. Manželka je v práci v jedné z budov EK, které jsou pečlivě hlídané a dcera je ve školce, kde zvýšili bezpečnostní opatření," dodal Jiří Plecitý.

Informace z první ruky

Doma pečlivě sleduje další zprávy z nejrůznějších zdrojů. „Teď sleduju online zpravodajství na internetovém portálu deníku lesoir. Sleduju i příspěvky na facebooku a twitteru. Výhodou i problémem všech těchto zdrojů je, že tam může přispívat každý. Informace jsou to z první ruky, ale neověřené a často chybné. Byly zprávy o dalších výbuších nebo střelbě, ale ukázaly se to být kachny," konstatoval.

Teroristické události zasáhnou i v příštích dnech do života v Bruselu. „Na periferii, kde bydlíme, je absolutní klid. Ale přestaly jít telefony a lidé byli vyzváni přes média, aby používali komunikaci přes internet, který funguje normálně. Viděl jsem fotky, jak zraněné veze autobus městské hromadné dopravy a unie taxikářů vyzvala své členy, ať dají své vozy zdarma k dispozici k evakuaci atd.," vnímal Jiří Plecitý první opatření.

Očekávaná další opatření

„Pokud nebudou další výbuchy, očekávám, že se situace bude pomalu vracet k normálu, ale určitě zůstane nejvyšší stupeň teroristické hrozby," doplnil. Podle jeho slov lze očekávat další opatření, ke kterým Belgie přistoupí. "Určitě budou po nějakou dobu platit zvýšená bezpečnostní opatření. Očekávám, že se omezí konání kulturních akcí. Zřejmě se opět posílí pravomoci policie a dalších složek a zvýší se tlak na tvrdý postup proti potenciálním džihádistům," řekl.

„Lidé jsou hlavně naštvaní na podporu, kterou tito radikálové zjevně mají ve své komunitě a „svých" čtvrtích. Určitě bude tlak na tvrdší postup vůči všem podezřelým v těchto oblastech. Ale je to nesmírně složité. Jde potenciálně o velké oblasti, kde žije také spousta spořádaných lidí, ať už přistěhovalců nebo ne. Některé známe a určitě bych nechtěl, aby měli problémy jen proto, že bydlí v Anderlechtu nebo, že jejich rodiče jsou z Maroka," dodal Jiří Plecitý. 

Čtěte také: Policie zvýšila kvůli explozím v Bruselu ostrahu letišť i metra