Jak informoval jako první Boleslavský deník, v kněžmostském dopravním podniku, jehož jediným vlastníkem je obec, byl proveden hloubkový forenzní audit, z jehož výsledků vyplynulo, že hospodaření zmíněného podniku není ani zdaleka ideální. Za všechny jmenujme příklad řidiče, který podnik rozkrádal, neodevzdával tržby a ani po dohodě nedodržoval splátkový kalendář. Navíc výdaje obce na fungování DP byly podle auditorů neúměrně vysoké.

Nabízela se otázka, zda je vůbec nutné, aby měla obec této velikosti vlastní dopravní podnik, a řešit se měl jeho osud. Na situaci upozornila dnes již bývalá místostarostka Jitka Bartošová, která kvůli nejasnostem v hospodaření rezignovala na funkci jednatelky Dopravního podniku.

Komunální volby zde znovu vyhrála ODS bývalého a od pondělí opět současného starosty Adama Pospíšila, který je druhým jednatelem firmy a měl by tedy spolu s dalšími členy vedení obce situaci kolem DP Kněžmost řešit. Ten ale jakékoliv pochybení odmítá a tvrdí, že jde o předvolební a povolební vyřizování si účtů. „Odmítám jakýkoliv svůj osobní prospěch a věřím, že i občané obce, kteří mě znají a dali mi podporu ve volbách, tomuto obvinění nevěří," uvedl pro Boleslavský deník.

Ovšem háček je v tom, že celého případu si všimla organizace Transparency International, což Boleslavskému deníku potvrdil její ředitel David Ondráčka. Posláním této nevládní neziskové organizace je mapovat stav korupce v ČR a svou činností aktivně přispívat k jejímu omezování. A tato instituce podala na starostu Adama Pospíšila trestní oznámení, při jehož formulaci vycházela z výsledků zmíněného auditu.

Trestní oznámení

Hlavní roli tedy opět hraje Dopravní podnik Kněžmost. Trestní oznámení bylo podáno pro podezření ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. „Kauzou DP Kněžmost se zabýváme, v sídle firmy, což je shodou okolností obecní úřad, jsme zajistili potřebnou agendu, kterou teď zkoumáme," potvrdil mluvčí boleslavské policie David Schön.

„Adam Pospíšil vystupoval jako starosta obce Kněžmost, a jako jednatel DP Kněžmost schvaloval jednotlivé opravy vozového parku, přičemž ty bez výběrového řízení a písemné smlouvy poskytovala obchodní společnost, jež je jak majetkově, tak personálně propojena právě s Adamem Pospíšilem. Projevem tohoto evidentního střetu zájmu nebyly pouze nestandardně časté opravy vozového parku, výměna pneumatik či fakturace neprovedených prací, ale také extrémní výdaje obce na dopravní obslužnost vůbec," vysvětluje David Ondráčka. 

Starosta připouští, že o vyšetřování, které vede boleslavská policie, ví. Nicméně o trestním oznámení ze strany Transparency International podle svých slov do včerejšího odpoledne netušil. Otázkou tak zůstává, jak se k této situaci postaví koaliční partneři a zda do celé záležitosti vnese jasnější světlo policejní vyšetřování.