S hořovickými studenty si v rámci speciální dvouhodiny povídal Radim Ćmiel. „Setkání se studenty mne velmi potěšilo. Věřím, že napomohlo odbourat některé mýty ohledně bankovnictví a zároveň bylo užitečné pro studenty tím, že jim poskytlo praktická upozornění na možná rizika ve finančním světě a na internetu," řekl Radim Ćmiel.

V Hořovicích ho překvapila vysoká míra využívání bankovních služeb ze strany studentů a stejně tak i zajímavé nekonvenční otázky jako například co by se stalo, pokud by všichni dlužnici splatili své úvěry a již nepotřebovali financování.

A co bankéř studentům odpověděl? „Že k tomu nikdy nedojde. Lidé mají a budou mít nadále potřebu posouvat svou spotřebu a výdaje do současnosti, přičemž jejich příjmy budou teprve následovat 
v budoucnu, což vyvolává potřebu financování," dozvěděli se například hořovičtí studenti od bankéře.

Průzkumy mezi studenty a bankéři

Součástí projektu byly 
i průzkumy mezi studenty 
a bankéři. Ty mimo jiné ukázaly nepostradatelnost internetu a také nutnost stále větší opatrnosti v on-line prostředí. S pokusem o kybernetický útok se totiž setkal již téměř každý druhý středoškolák i bankéř.

„Problematiku kybernetických útoků řešíme 
v bankovním sektoru stejně jako v jiných odvětvích a institucích. Bohužel v drtivé většině případů musíme konstatovat, že klient nedodržel některé ze základních pravidel bezpečného chování na internetu a pachateli sám dal příležitost," doplnila Helena Brychová, odborný gestor projektů finančního vzdělávání České bankovní asociace, která akci Bankéři do škol už druhým rokem pořádá.

Podle průzkumů v rámci celé republiky se s pokusem 
o kybernetický útok setkalo již okolo 45 procent studentů 
i bankéřů. Jejich reakce například na nevyžádaný email se však již liší. Zatímco 91 procent bankéřů ho přesune do „koše" a 9 procent si ho prostě nevšímá, 3 procenta studentů ho otevřou. „I to je důvod, proč se musíme vzdělávání a prevenci v této oblasti věnovat již u středoškoláků," uzavírá Helena Brychová.

A jak dopadl průzkum konkrétně na hořovickém gymnáziu? Tam se setkalo s kybernetickým útokem 53 procent studentů. Spamy v emailové poště však žádný z dotazovaných hořovických gymnazistů neotevřel.