Kouřit začal v sedmnácti letech. Připadal si tak víc dospělý. A i když mu cigareta stále ještě občas chybí, už teď se mu zlepšil čich, přestal kašlat, lépe se mu dýchá, zmizel dokonce i všudypřítomný cigaretový zápach. A co víc, šetří peníze, kterých není nikdy nazbyt.

Aby se Stanislavu Folprechtovi podařilo se závislostí doopravdy seknout, navštívil v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi ambulanci léčby závislosti na tabáku, kde ordinuje vedoucí lékařka Olga Žernosek. Ta mimo jiné v rámci Světového dne bez tabáku, k němuž se zdravotnické zařízení připojilo, radila zájemcům se stejným problémem - jak přestat kouřit?

Za tři hodiny si cenné informace vyslechlo několik desítek návštěvníků. Ti měli také jedinečnou možnost odložit do připravené bedny svou poslední cigaretu a získat za ni jablko. Kdo chtěl, mohl si nechat překontrolovat také stav plic.

Závislost na tabáku je nemoc

Podle Olgy Žernosek se jen málokdo dokáže závislosti zbavit sám. „Závislost na tabáku je nemoc a lze ji srovnat například se závislostí na heroinu či alkoholu. Skoncovat s kouřením bez cizí, respektive bez odborné pomoci, umí jen málokdo," konstatovala vedoucí lékařka.

Podle posledních průzkumů je úspěšných přibližně dvacet procent populace. Olga Žernosek je však v léčbě závislosti úspěšná. Za dva roky, kdy působí v ambulanci, se k ní dosud nevrátil žádný klient, který by při odvykání začal znovu kouřit.

„Stane se, že klienti začnou kouřit v počátku, kdy zkouší překonat závislost, a cigaretu vezmou do ruky tehdy, když si s konkrétní situací neumí poradit. Proto v ambulanci pracujeme i s tím, jak se v takových situacích chovat," vysvětlila vedoucí lékařka.

Psychická závislost je složitější

Při léčbě je důležité zjistit, zda jde u pacienta o fyzickou závislost na nikotinu či psychickou. V prvním případě fungují léky, které pomohou zvládnout abstinenční příznaky.

„Psychická je složitější. Lidé totiž kouří v určitých situacích - ráno u kávy, o přestávce, v hospodě. V tomto případě by měl člověk pracovat na změně stylu života," dodala.

Čtěte také: Drastické obrázky budou na českých krabičkách od srpna