To je jen zlomek komiksového příběhu, jenž nyní vytváří Speciální pečovatelská služba Kladno (SPS Kladno), SKS Aréna a fotograf Tomáš Lébr. Tento silný tým v loňském roce zaujal kontroverzním kalendářem, jenž znázorňoval střet vozíčkářů a úspěšných sportovců
v ringu.

Veškerý výtěžek z kalendáře a následně také z komiksu je věnován na provoz SPS Kladno. Jedná se o neziskovou organizaci poskytující základní péči tělesně postiženým v jejich domovech. Zúčastnění vozíčkáři jsou právě klienti této služby.

„Navazujeme především na úspěšnou spolupráci. Loňský kalendář se povedl. Prodával se, ale hlavně nás bavilo na něm pracovat. Vznikla při tom nová přátelství, tak jsme si řekli, že budeme pokračovat. Znamenalo to, že budeme fotit, ale jelikož jsem grafička, chtěla jsem 
i malovat. Tak jsme vymysleli, že uděláme komiks," popsala vznik zajímavého a opět velmi netradičního projektu Kristína Pochmanová, která 
s SPS Kladno spolupracuje.

Netrvalo dlouho a opět se spojila silná trojka - SPS Kladno, SKS Aréna a Tomáš Lébr. Ke spolupráci byla navíc přizvána Taška Kladno se svými klienty z dramaterapie.

Futuristické stroje z vozíčků

Focení ve skanzenu Mayrau trvalo několik dní a odehrávalo se mimo jiné ve sprchách, řetízkové šatně či lampárně. Na snímku následně Kristína Pochmanová dodělává speciální grafiku, například vylepšení vozíčků, z nichž se tak stávají jakési futuristické stroje. Ovšem to nebude jediné lákadlo komiksu. 

Velmi poutavý je také příběh, který vymyslela Kristina Pochmanová s kickboxerem Honzou Homolkou. „Je to trochu klišé, kdy šílený vědec unáší ze světa úspěšné bojovníky i vozíčkáře a vylepšuje je. Upravené bojovníky proti sobě staví v aréně. Zápasy sledují diváci, kteří zaplatili tučné vstupné. Diváci jsou právě herci z Tašky Kladno, kteří představují také role poskoků šíleného vědce," popsala Kristína Pochmanová.

Získané finance vědec používá ke svým pokusům. Protahuje potvory z mezisvětů, které nás obklopují. Tyto potvory bojovníky ovládají. „Unesení neví o tom, kdo jsou a co se s nimi děje. V příběhu nastane několik událostí, díky kterým si bojovníci pozvolna uvědomí sebe sama," doplnila hlavní duše projektu.

Kombinace všech faktorů se líbí

Příběh vznikal převážně po mailech, jelikož Honza Homolka byl v té době na soustředění v Thajsku. „Dopisovali jsme si. Z projektu jsem nadšený. Líbí se mi kombinace všech faktorů. S Kristínou jsme na jedné vlně, ale zároveň na danou věc koukáme trošku jinak, což dohromady funguje dobře. Ze sportovců je tu ještě má sestra Anna Homolková, Honza Jelínek a Honza Korec," vyjmenoval mistr Evropy.

Honza Homolka má navíc v komiksu roli bojovníka, který jako první procitne z nevědomí. „Uvědomím si sám sebe, jelikož mě políbí múza. Doufám, že se to jednou stane i v reálném životě," zasmál se úspěšný kladenský sportovec.

Třetím z tvůrčího spojení je fotograf Tomáš Lébr. Pro něj je práce oproti focení kalendáře podstatně těžší. „Musí se udělat mnohem více záběrů a zároveň udržovat linii příběhu. Přirovnal bych to spíše k filmu. V kalendáři to byly jen zápasové scény." vyjádřil se známý kladenský fotograf.

Fascinující místa skanzenu Mayrovka

Důležité je také sladit více lidí na jednom snímku. Práce navíc trvá více dní a je provázanější. Že je hlavním místem focení Mayrovka Tomáš Lébr velmi uvítal. Její prostory zná dobře, už zde pracoval například při focení známých osobností. Navíc místa skanzenu ho fascinují.

„Jsem rád, že byla pro focení komiksu vybrána právě Mayrovka. Díky zkušenostem už vím jak si poradit například se světlem. Spolupráce se všemi je skvělá. Sám navíc dělám kickbox a zároveň znám lidi z kladenské Zahrady, poskytovatele sociálních služeb, kde působí Taška Kladno s dramaterapií. Tím je pro mě práce snazší a více si ji užívám," uzavřel Tomáš Lébr.

Nezisková organizace SPS Kladno přistoupila na kontroverzní projekty nejen kvůli zisku peněz na svůj provoz, ale také proto, že chtěli hendikepovaní všem ukázat, že mají smysl pro humor.

„Děkujeme všem, kteří s SPS Kladno spolupracují, včetně kladenského magistrátu. Kdo by chtěl přispět částkou, máme transparentní účet 7185873001/5500," řekla Kristina Pochmanová.