Důvodem, proč výstavbu stanice zamítli, bylo hlavně problémové zajištění vstupních surovin, nevhodné řešení dopravy i odpor místní veřejnosti.

„Rozhodnutí zastupitelstva kraje samozřejmě vítáme," potvrdil pavlovický starosta Jan Dufala s tím, že ani řešení rozvozu a ukládání odpadních látek z bioplyny nebylo z hlediska lidí a krajiny Podblanicka vůbec šťastné. Problematické by bylo i z pohledu obyvatel Vlašimi, kudy by auta s odpadním digestátem většinou projížděla.

Starosta Pavlovic je rád, že krajští zastupitelé přihlédli i k vyjádřeným projevům nesouhlasu drtivé většiny obyvatel Pavlovic. Ti svůj ho projevili podpisem petice.

„Nechci posuzovat serióznost firmy, která chce bioplynovou stanici postavit a provozovat, ale domnívám se že pro Vlašim nemůže být partnerem eseróčko, které ručí dvě stě tisíci korunami základního jmění," míní Dufala. „V okamžiku, kdy se něco přihodí, může kdokoliv vyměřit jakoukoliv pokutu, ale eseróčko skončí a nikdo si na něm nic nevezme, než jen těch dvě stě tisíc," připomněl.

V případě, že by byla bioplynová stanice postavena a zahájila provoz, třetina vyrobeného plynu by byla spotřebována přímo na Vlašimsku. Výhodnější cenu energií by tak získala Vlašim na vytápění dostavovaného zimního stadionu v areálu Na Lukách.

Zástupci vedení města proto ještě před nedávnem výstavbu bioplynové stanice poblíž Pavlovic hájili.

„Ty tři auta denně navíc ani nikdo nemůže zaznamenat. Vždyť kolem Pavlovic projede tisíce aut denně," shodil problém dopravy materiálu do stanice a rozvozu odpadu vlašimský starosta Luděk Jeništa s tím, že původně zamýšlená dvoumagawatová stanice byla firmou už redukována na čtvrtinový výkon.

„Ze tří cisteren s digestátem projede Vlašimí tak jedna cisterna, ostatní se centru vyhnou," tvrdí Luděk Jeništa.

V okolí Vlašimi už fungují dvě bioplynové stanice a vybudovat další se může z hlediska jeho obslužnosti jevit jako neekonomické a pro přírodu a obyvatele zátěžové. Vlašimský starosta však podle vlastních slov nemá možnost, jak stavebníkovi nařídit, aby změnil své rozhodnutí vystavět a provozovat bioplynovou stanici.

„My jsme neměli jiné plochy pro průmyslovou zónu, než u Pavlovic. Je tam spousta hektarů volných a může tam přijít další firma, jen musí splnit všechny normy a podmínky," dodal starosta s tím, že proto město zvolilo právě tuto lokalitu, která je více než kilometr od prvních domů v nejbližší obci.

„Už stávající, povolené a fungující bioplynové stanice mají problém čím je nakrmit, ale myslet si o tom jestli postavit další stanici, můžeme, co chceme. Ten, kdo povoluje zařízení k nakládání s odpady, a to bioplynová stanice je, je krajský úřad. Takže úřad kraje by měl v rámci své koncepce rozhodnout o tom kolik takovýchto zařízení pro nakládání s bioodpady schválí, včetně jejich provozního řádů," doplnila vedoucí odboru životního prostředí vlašimské radnice Jana Zmeškalová.

Karel Chlumec