Pokud tedy chcete čerstvého a chuťově toho nejlepšího kapra, běžte si pro něj dnes. Králodvorští rybáři prodávají místní kapry a klatovské ryby hned na několika místech na Berounsku i Hořovicku. Najdete je v Berouně na Husově náměstí, před nákupním domem Billa, u Třech Zvonků v Králově Dvoře, v Lochovicích ve statku a na prodejně přímo v popovické rybárně. Zde je k dostání i doplňková ryba amur, lín, štika, tolstolobik, sumec velký a siven, a to do vyprodání zásob.

Zkušení rybáři zákazníkům rybu na přání zabijí a vykuchají. Přesto si během Vánoc více než polovina zákazníků odnáší domů kapra živého. Ve vaně ho mohou obdivovat děti, a to až do doby, než nastane rybí poslední hodinka.

Kapra, stejně jako i ostatní ryby, můžete správně zabít jen jediným způsobem, jak jsme se dozvěděli od zkušených králodvorských rybářů. Kapra musíte nejprve praštit například paličkou a pak píchnout za žábrami a nechat vykrvácet.

Slavnostní pochoutka

Většina živých kaprů, které si lidi odnesou domů, nakonec končí na štědrovečerním talíři. Ale přesto se najdou i ti, kteří v rámci třeba rodinné tradice chodí pouštět kapra třeba do Berounky.

To je ale podle rybářů velká chyba. Hlavně v letech, kdy už v prosinci mrzne. „Ryby v řekách totiž v tuto dobu už odpočívají. Ale kapři, kteří putují ze sádek na prodej, pak k zákazníkovi do vany, nemají možnost odpočívat. Vydávají energii a ztrácejí postupně tuk. Takže ryba, kterou vypustíte v prosinci třeba do řeky nebo rybníka, neumře hned. Ale na jaře už nebude mít tuk, ale ještě nemá dost žrádla a umře," vysvětlil Jaroslav Červenka důvody, proč kapry určené na vánoční stůl raději opravdu osmažit a sníst.

Většina ryb, které v těchto dnech králodvorští rybáři prodávají, bude skutečně slavnostní pochoutkou. A že kapra Češi milují, dokazuje i fakt, kolik ryb jen místní rybáři před Vánoci prodají. „Prodáme zhruba 80 metráků kaprů. Takže když vezmeme průměrnou váhu kapra 3 kilogramy, tak před Vánocemi prodáme přes 2600 kaprů," dodal Jaroslav Červenka.

Ať už si na Štědrý den pochutnáte na kaprovi z Králova Dvora, Klatov nebo odjinud, přejeme vám dobrou chuť. A pozor samozřejmě na kosti. A kdyby přece jen nějaká v krku uvízla, rybáři doporučují starý osvědčený trik: sníst střenku suchého chleba.