„Zazvoní na panelový dům, vyjedou výtahem do nejvyššího patra a u každých dveří obtěžují obyvatele se svou výhodnou nabídkou," sdělil Tomáš Kypta.

Lidé, kteří se v nařízení města orientují, pak zvedají telefonní sluchátka a alarmují městskou policii. Strážníci proto vyjížděli dvakrát do ulice U Kasáren, do Čejetic a na třídu Václava Klementa. Jednou řešili i porušení nařízení v ulici U Stadionu.

„U fotbalového hřiště, kde se tehdy hrál zápas, si vietnamský prodejce neoprávněně vytvořil tržní místo. Potraviny prodával přímo ze svého auta a z beden, které rozložil na veřejném prostranství," popsal Tomáš Kypta jeden z případů. Hlídka přestupek následně zadokumentovala a předala k dořešení správnímu odboru.

Finanční postih

Podle mluvčí města Hany Koišové má toto nařízení přispět k ochraně a bezpečnosti obyvatel. „Pokud ho poruší fyzická osoba, hrozí jí pokuta do výše 30 tisíc korun. Právnická či podnikající fyzická osoba se vystavuje finančnímu postihu až 200 tisíc korun," dodala Hana Koišová s tím, že jedinou ochranou je nepřistoupit na nabídku společností a volat strážníky.

Strážníci zatím uložili čtyři blokové pokuty. Hříšníci ve dvou případech zaplatili pět set a tisíc korun. Někdy přestupek vyřeší i domluvou.