Zatímco bývalá tajemnice rakovnického úřadu Eliška Holková považuje odvolání z funkce za neoprávněné, vedení rakovnické radnice si stojí za svým rozhodnutím. „Paní tajemnice byla odvolána v rámci zákonných podmínek," řekl starosta města Pavel Jenšovský.

Město Rakovník coby žalovanou stranu bude v právním sporu zastupovat Advokátní kancelář Pajerová se sídlem v Praze 2 Nové Město. Nyní advokátní kancelář zpracovává vyjádření k žalobě.

Bývalá tajemnice Městského úřadu Rakovník Eliška Holková byla odvolána ze své funkce v první polovině loňského roku. Starosta Pavel Jenšovský tehdy Rakovnickému deníku řekl, že tak učinil vzhledem k vážným pochybením.

„Zjistil jsem několik závažných porušení zákonných povinností na straně paní tajemnice, přičemž za nejzávažnější považuji opakované překračování pravomoci při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (rozsah pravomoci je na úřadě dán „Pravidly", která schválila rada dne 25. dubna 2012, pozn. red.) a opakované přisvojení si pravomoci rady jako kolektivního orgánu samosprávy," vysvětlil důvody rozhodnutí odvolat tajemnici starosta Pavel Jenšovský.

Tajemnice se zastal bývalý starosta

Odvolání Elišky Holkové, která působila dlouhá léta v pozici tajemnice rakovnického úřadu, posvětil i ředitel místně příslušného krajského úřadu, do jehož kompetencí odvolání spadá. Že by ale bývalá tajemnice porušila zákon, se nezamlouvalo exstarostovi Zdeňku Nejdlovi (ODS).

„V novinách a v tisku jsem slyšel různé názory, ale paní tajemnici jsem znal, nevěřím tomu, že by porušila zákon," řekl Zdeněk Nejdl a pokračoval: „Paní tajemnice vždy dbala, aby byly zákony naplněny. Respektovala usnesení rady města a zastupitelstva města a využívala svůj poradní hlas. Chtěl bych jí poděkovat za to, co pro město udělala. I přes soudní spory hájila zájem veřejnosti. Lze nebo nelze znát důvody, proč byla odvolána?"

Přesné důvody, kvůli kterým se rozhodl odvolat tajemnici Elišku Holkovou, starosta Pavel Jenšovský sdělovat nemíní. „Jedná se o pracovně-právní spor, k tomu být konkrétní nemohu," řekl před časem v rozhovoru pro Rakovnický deník.

Od srpna je novým tajemníkem rakovnického úřadu Petr Březina. Ten před tím působil jako vedoucí ekonomického odboru rakovnického úřadu.

Čtěte také: Personální změny nové radnice v Příbrami: kdo musel odejít?