Záštitu nad konferencí převzal Ivo Šanc, starosta Kutné Hory, která je nejenom hostitelským městem, ale také pozitivním příkladem práce se sociálně vyloučenými obyvateli pokud možno dříve, než se jejich starosti stanou těžce zvladatelným problémem, dopadajícím na město a přitahujícím extremisty.

Svou záštitu konferenci nabídl rovněž starosta nedalekého Kolína Vít Rakušan, který sám vystudoval historii, a také nedávno upoutal pozornost svými vzpomínkami na dětství v husákovské době a varováním před jakýmkoli okrajováním svobody.

Pojem Demokracie

Klíčovými pojmy konference budou demokracie – extremismus – totalita – lidská práva. Sjednocujícím motivem je důraz na principy aktivního občanství, pojatého jako „všední hrdinství".

Šedesát studentů středních škol z České republiky, Slovenska, Nizozemí, Německa, ale také Ázerbájdžánu či Thajska se zúčastní přednášek, diskusí a workshopů vedených hosty konference.

Budou mezi nimi politolog Jan Charvát, bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, historik a politolog Ondřej Matějka, Vít Lesák z Agentury pro sociální začleňování, výzkumnice zaměřená na pravicový extremismus Adéla Zelenda Kupcová z Národního ústavu pro vzdělávání, historik Ivo Cerman z Filozofické fakulty Jihočeské univerzity, Jiří Hruška ze vzdělávacího portálu Moderní dějiny a generální tajemník Mezinárodní asociace pro interkulturní vzdělávání Barry van Driel.

Ochotu zúčastnit se předběžně vyjádřil také historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů. Diskusní panely a workshopy se zaměří na aktivní občanství a na to, co mohu udělat já.

Věnováno Filipu Topolovi

Konference je věnovaná památce hudebníka, básníka a spisovatele Filipa Topola, který od raného mládí neuhýbal od svých principů.
Konferenci uspořádá občanské sdružení Asi-milovaní jako součást vzdělávacího projektu „Hrozby extremismu / Příležitosti demokracie – výchova k aktivnímu občanství", podpořeného ze Strukturálních fondů Evropské Unie a rozpočtu České republiky prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Osobní záštitu pak projektu poskytl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. 

OS Asi-milovaní

Občanské sdružení Asi-milovaní se činností svých členů a jimi vedených aktivit snaží rozvíjet zejména v mladých lidech pocit občanské odpovědnosti, uvědomění si svých možností volby, odpovědnosti za její důsledky, i možností a schopností změnit stávající skutečnost.