„Nevím, jak kolegové, ale já se tam jako předseda samostatně hospodařící místní organizace Českého rybářského svazu určitě pojedu podívat. Považuji to za velmi zajímavou akci," uvedl Josef Opasek z Kutné Hory. Podle něj se ale vůbec nedá dopředu určit, kdo se stane vítězem rybářských závodů.

„Závisí to na spoustě okolností. Těmi je do určité míry štěstí ale také typ lovených ryb, aktuální počasí, typ a kvalita návnady, ale také technika," řekl Opasek. „My jsme třeba pořádali závody a bylo dobré počasí a byla úspěšnost, pak jsem pořádali zahájení rybolovu a počasí bylo mizerné a nešlo to," doplnil Opasek k významu počasí při rybářských závodech.

Podle něj dobré a špatné počasí pro rybáře závisí zejména na atmosférickém tlaku. „Znám spoustu rybářů, kteří mají doma barometr a na ryby vyráží zásadně podle něj," řekl Opasek. Pro to, jak ryby berou, je tedy nejdůležitější tlak, ale každý typ ryby to má prý jinak. „Dnes je obecně horší počasí pro lov ryb, ale třeba na úhoře a candáta je to dobré, i ten kapr by šel," uzavřel Opasek.

Také členové Místního rybářského spolku Českého rybářského svazu ze Záboří nad Labem se na závody na Katlově pojedou podívat. „Někdo od nás určitě pojede," řekl Luboš Král. Také podle něj se dá možný vítěz těžko odhadovat. „Laik těžko. Pokud závody sledujete pravidelně a znáte výsledky jednotlivých rybářů, tak se něco málo odhadnou dá. Ale je to vodu od vody jiné a hodně záleží na počasí," doplnil.

Důležitost návnady

Kromě počasí prý také záleží na typu závodu a návnady, která se dává na háček. „Záleží na tom, jestli se jedná o dlouhodobý závod, nebo jen jednodenní. Podle toho je pak jiné vnadění," uvedl k návnadám Král. Při jednodenních závodech se obvykle používá návnada zvaná boilies, jindy se využívá takzvaných pelet.

Zástupci čáslavských rybářů na vyvrcholení mistrovství nedorazí, protože mají v sobotu souběžnou rybářskou soutěž, sledovat ho ale budou. „My máme bohužel v sobotu dětskou rybářskou soutěž na Podměstském rybníku v Čáslavi, takže to nestihneme," uvedl Michal Vlach, vedoucí mládeže z Místní organizace Českého rybářského svazu v Čáslavi.

„Sledovat mistrovství světa ale na Katlově určitě budeme," doplnil jeho slova Petr Stieber, vedoucí dětského kroužku Kapříci Čáslav. „Ale v sobotu máme otevřené závody bez registrace pro děti, takže je to vlastně částečně i nábor a děcka se pak mohou od září do kroužku přihlásit," řekl Stiber.

Kvalitní krmení

Také on se domnívá, že odhadovat vítěze příliš nejde. „V rybářství je to takové vrtkavé, někdy to nejde, jindy vychytáte všechno a jste mistr světa," řekl Stieber. Přesto ale jeden tip má. „Český mančaft staví pan Blažek z Kolína, ty hodně sledujeme. Má kvalitní krmení, takže myslím, že by se mohli nějakým způsobem umístit," poznamenal.

Rovněž ve Zruči nad Sázavou mistrovství světa sledují a fandí mu. „Tuto akci určitě sledujeme a někteří členové se určitě pojedou podívat," uvedl předseda Místní organizace Českého rybářského svazu Petr Novák. „I když děti asi na na Katlov nepojedou, protože pro ně máme připraven v sobotu dětský den a takové malé závody v chytání ryb, které budou chytat tady na rybníčku," doplnil Petr Hajský ze stejné organizace.

Katlov ožije rybářským šampionátem juniorů, zúčastní se i celebrityNejznámější český rybář Jakub Vágner, kterého po celém světě proslavily dechberoucí úlovky z amazonských zátok, se rozhodl podpořit mladé rybáře v historicky prvním ročníku mezinárodní rybářské soutěže World Carp Class Junior, kterou pořádá společnost Angling Spirit. A to nikde jinde než na rybníku Katlov na Kutnohorsku. Akci, která se uskuteční 27. až 30. května, doprovodí bohatý kulturní program i pro širokou veřejnost.

Pořádající tým má za sebou organizování již 17 úspěšných let soutěže World Carp Class, z níž se postupem času stal nejprestižnější rybářský závod na světě. „Rok 2015 ale přinese změnu a šanci se ukázat dostanou mladí rybáři ve věku 14 až 18 let," upřesnil Jakub Vágner. V soutěži se utká celkem 14 národních týmů tvořených z kapitánů, rybářských hvězd jednotlivých zemí a dvou mladých rybářů ve věku 14 až 18 let.

Mistrovství bude snímat velký televizní štáb a bude živě přenášeno do celého světa. Juniorský mistr světa kromě dalších lákavých cen získá šanci utkat se s nejlepšími rybáři světa na světovém šampionátu World Carp Classic 2015, který se bude konat na francouzském jezeře Lac de Madine. Vstup je pro návštěvníky zcela zdarma. Ceny pro vítěze předá hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Celá akce vypukla ve středu 27. května v 17.30 hodin slavnostním průvodem všech soutěžících, ale i hudebníků a kejklířů z Vlašského dvora do chrámu svaté Barbory, kde všem rybářům požehnal arciděkan Jan Uhlíř vodou z Katlova a popřál jim Petrův zdar.

Rybářská událost na konci května láká do Kutné Hory malé i velké návštěvníky. V sobotu 30. května budou pro veřejnost vypravovány autobusy mezi Kutnou Horou a Katlovem. Pro ty nejmenší bude připravená rybářská školička, indiánská vesnice a Dětský den České televize a dětská zóna rádia Blaník. Dospělé publikum se pak může těšit mimo jiné na výstavu For Fishing Open Air a koncert Mekyho Žbirky a Petra Koláře během závěrečné slavnosti.

Na juniorském šampionátu však nepůjde jen o co nejlepší úlovky, ale i charitativní pomoc. Výtěžek z akce totiž poputuje do FN Motol na zakoupení moderního vybavení pro diagnostiku dětské akutní leukémie. „Je krásné vidět, že se sejdou děti i rybářské legendy celého světa, aby společně pomohly dětem, které v životě neměli tolik štěstí jako ony. Nikdy totiž nevíme, kdy takovou pomoc budeme potřebovat i my," uzavřel Jakub Vágner.

Čtěte také: Rybáři tahali slušné kousky. Jen sumce nesměli pustit zpět