Žena podle jejích slov utrpěla mnohačetná poranění a byla nucena vyhledat lékařskou pomoc. „Jednání jejího syna v ní vzbudilo důvodnou obavu o vlastní život a zdraví," doplnila mluvčí.

Lékaři celou věc oznámili policistům, kteří začali ihned konat: „Učinili patřičná opatření. Případ byl kvalifikován jako trestný čin nebezpečné vyhrožování a dozoruje ho Okresní státní zastupitelství v Kutné Hoře," dodala mluvčí s tím, že nezdárnému synovi hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody jeden nebo tři roky vězení.

Případů násilí na seniorech se na Kutnohorsku do kanceláří policejních vyšetřovatelů nedostane příliš. „Na Kutnohorsku policisté od roku 2010 do současné doby vyšetřovali devět případů násilí na seniorech," podotkla Vendulka Marečková.

V podobných situacích jako napadená žena ale může být spousta lidí. Podle policie je možné, že starý člověk si jen velmi nerad přizná, že mu ubližuje člen jeho vlastní rodiny.

Co je násilí na seniorech?

Policie pravidelně pořádá sezení se seniory, kde jim  dává rady, jak se v těžkých chvílích zachovat.

Jedná se o donucovací chování užívané jednou osobou k ovládání jiné nebo jiných osob. Může mít rozmanité podoby: hrubé nadávky, stálé kritizování, ponižující urážky, zesměšňování, podrývání sebedůvěry, omezování osobní svobody, ekonomické vydírání, vyhrožováním tělesným ublížením až po přímé tělesné ubližování.

Charakteristickým rysem je jeho opakování, dlouhodobost a téměř každodenní přítomnost. Odehrává se v domácím prostředí i v ústavech. Někdy probíhá tak nenápadně, že si ho ani blízké okolí seniora nemusí povšimnout.

Pachateli jsou nejčastěji blízcí příbuzní, popřípadě osoby, s nimiž jedinec žije ve společné domácnosti. Násilí jsou vystaveni zejména slabší, závislí a znevýhodnění jedinci.

Starý člověk si velmi nerad a stěží přizná, že mu ubližuje člen jeho vlastní rodiny. Oběti mají navíc pocit, že jsou za jednání agresora nějakým způsobem zodpovědné, a že si ho ve své podstatě „zasloužily".

Při snaze řešit tyto případy, je nezbytná všímavost lidí z okolí jednice, a také například zdravotníků, lékařů či jiných lidí, kteří se seniorem přicházejí do styku (pečovatelé, asistenti).

Pro pomoc lidem, na nichž je násilí pácháno, existují v naší republice intervenční centra, kde se řeší právě problematika domácího násilí, a fungují telefonní linky pomoci.

Obětmi násilí a zanedbávání se v ČR stává až 20 procentům lidí starších 60 let!

Důležité telefonní kontakty

Policie ČR......................................................158
Městská Policie ČR Kutná Hora.......................156
Lékařská pohotovost.....................................155
Tísňové volání................................................112
Život 90...........................................800 157 157
Elpida - zlatá linka seniorů.................800 200 007
Bílý kruh bezpečí..............................257 371 110
SOS centrum Diakonie ČCE..............222 333 500

Zdroj: Stop násilí na seniorech, Občanské sdružení ŽIVOT 90