„Rodiče se už dnes nespokojí s tím, že děti pošlou automaticky do nejbližší mateřské nebo základní školy, navíc, když se tam pro jejich děti ne vždy najde místo. Sami se aktivně zajímají o kvalitu výuky a chtějí mít možnost zvolit variantu, která bude respektovat potřeby dítěte i rodičů," popisuje zkušenosti majitelka Mateřské školy a Základní školy Hlásek Markéta Bosáková.

Soukromá základní škola by tak mohla být tím vhodným řešením pro ty rodiče, kteří hledají nové a moderní trendy ve školství. „Učitel by neměl jen přednášet, ale vést děti k tomu, aby samy principy a pravidla objevovaly, dokázaly bez stresu řešit zadané úlohy a pracovaly i s vlastními chybami. Dítě tedy nepotřebuje další nákladné doučování ve volném čase, což je bohužel běžná praxe," vysvětluje jeden z principů výuky v chystané základní škole Markéta Bosáková.

Zápis do této základní školy probíhá do konce března.

Náznaky také v Berouně

S příchodem nového školního roku plánuje zahájení činnosti další soukromá základní škola, a to přímo v Berouně. Její iniciátorka ale Deníku zatím podrobnější informace neprozradila.

O soukromou ZŠ Scarabeus se v posledních letech pokoušely i berounské pedagožky. K realizaci jejich plánů ale zatím nedošlo.