Na to, jaká je situace ohledně těchto dvou drog v regionu, jsme se zeptali jednoho z berounských kriminalistů, který si nepřál uveřejnit jméno.

Co se v berounském regionu užívá víc. Marihuana nebo pervitin?

Já si myslím, že to je padesát na padesát. Legalizace marihuany je nesmysl, marihuana je droga, vyrobená z konopí. Takže by se mělo mluvit o legalizaci konopí. Je pravda, že konopí má léčivé účinky. Musí být ale odborně upraveno. Ne, že si někdo doma vypěstuje rostliny konopí a pak si z nich vyrábí nějaké masti.

A jak je to se závislostí. U které drogy je větší pravděpodobnost, že na ni bude uživatel závislý?

U marihuany není závislost tak častá jako u pervitinu nebo jiných drog. Ale jsou lidé, kteří na ní závislí jsou. Z praxe vím, že většina, tak devadesát procent uživatelů tvrdých drog předtím užívali marihuanu.

Kdy a kde se s užíváním drog začíná?

Většinou to začíná na středních, ale i základních školách, kde děti zkoušejí z frajeřiny marihuanu kouřit. Zjistí, že jim to něco jakoby dá, cítí se líp, unikají z reality a na základě toho potom zkusí i jinou drogu. V našich podmínkách je to nejčastěji pervitin. Pervitin je velmi zrádná droga. Když ji člověk užívá pravidelně, tak je na ni velmi rychle závislý. Pak už z toho není úniku.

Jak rodiče zjistí, že má jejich dítě problémy s drogami.

Zjistí to rychle. Začnou se jim ztrácet věci či peníze. Aby si dítě mohlo koupit svoji drogu, potřebuje peníze. Když si nevydělává, má s tím problém a může rodičům krást peníze nebo věci.

Je trestné, když si někdo doma pěstuje za oknem jednu rostlinu?

Držení jakékoli drogy či psychotropní látky je protiprávní, a to v jakémkoli množství. Mezi lidmi se sice říká, že se může pěstovat do pěti rostlin. Není to pravda. Když budete pěstovat čtyři rostliny konopí, tak se trestného činu nedopustíte. Bude to ale přestupek. Když jich budete pěstovat doma dvacet, tak už jste se trestného činu dopustila. Samozřejmě, že potom záleží na obsahu účinné látky v rostlině.

V berounském regionu bylo od začátku roku odhaleno několik pěstíren marihuany a policie objevila i několik varen pervitinu. Jak vám v tomto směru pomáhá veřejnost?

Informace dostáváme od lidí, kteří si všímají podezřelých věcí v místě svého bydliště. V České republice jsou lidé velmi všímaví a hodně toho vědí. Problémem ale je, že to neřeknou policii. A když už nám informace řeknou, tak je nechtějí uvést do protokolu. Ano, prověřujeme i anonymní oznámení, kterých je většina. Anonymní oznámení ale nemůže být použito k zahájení trestního řízení.

Kolik let bylo nejmladšímu uživateli drog, na kterého jste při své práci narazili?

V současné době není ničím mimořádným, když k nám volají ze základní školy, že u žáka našli marihuanu. Jednou jsme byli přivolaní na střední odborné učiliště, kde jeden ze žáků měl u sebe hašiš. A to u nás není obvyklá droga.

Který z případ považujete za největší?

Určitě ten, co se stal v roce 2010. Tehdy jsme v Berouně zadrželi dealera heroinu. Jednalo se o třiačtyřicetiletého muže, který dlouhodobě distribuoval heroin v Berouně a v Praze. Nyní už je odsouzený. Ve vězení stráví osm let.

A jak je to s jinými drogami? Máte nějaký zajímavý případ?

Další případ se stal před pár měsíci, kdy jsme objevili pěstírnu konopí na Hořovicku. Našli jsme tam i tři sta osmdesát kusů lysohlávek. Což je velmi neobvyklé, protože za větší množství se považuje už čtyřicet kusů lysohlávek. Takže muž, na jehož dvoře jsme lysohlávky objevili, dané množství překročil desetinásobně. Jak uvedl, měl houby pro vlastní potřebu.