Ve čtvrtek skončil třídenní výlov největšího rybníku ve Středočeském kraji - Žehuňského. Letos očekávají rybáři standardní výnos, kolem tisíce metráku ryb přičemž hlavní produkcí je kapr, amur, candát, tolstolobik, štika a sumec.

„Po řece navíc připluje karas a bílá ryba. Máme tu letos také zatím tři rarity, červené karase. To jsou okrasné ryby, které třeba někdo dostal jako dárek, ale pak skončily u nás v rybníku," říká Milan Vítek, který každoročně s výlovem Žehuňáku pomáhá.

Podle něj není taková okrasná ryba v rybníku žádoucí, protože dochází k mutaci chovu. Naopak vítání jsou dravci, které do poklidných vod rybníka rybáři sami vysazují. „Dravci redukují stavy, hlavně bílé ryby a karase, protože ty nám pak požírají potravu, kterou dáváme kaprům a ti pak nemají co jíst," vysvětluje Milan Vítek.

Podle vedoucího rybářského střediska v Chlumci nad Cidlinou Pavla Bergera jsou pro rybáře obecně velkým problémem kormoráni. „Jeden kormorán za den sežere půl až tři čtvrtě kila ryb, ale dalších padesát kilo pomlátí, 
a ty během měsíce chcípnou. Jsme proti nim bezmocní. Protože jsme na chráněném území, tak je nemůžeme ani plašit. Dřív alespoň stát dával finanční náhrady," zoufá Pavel Berger.

Výlov v teple: voda měla skoro patnáct stupňů

Letošní výlov je co do počtu a kvality ryb velmi dobrý, špatné je to ale s počasím. „Ještě jsem nezažil výlov v takovém teple. Voda má skoro patnáct stupňů a to pro ryby není dobré," ví Berger. Důkazem jeho slov jsou vyskakující ryby vysoko nad hladinu 
v sádkách sousedících s rybníkem.

Právě do sádek po celé republice putují ryby z Žehuňského rybníku. Tam se ryby do Vánoc pročistí a dost možná právě vyloveného kapra z Žehuňáku budeme obírat u Štedrovečerní večeře. „Vím, že jsou ryby zdravé 
a mně osobně moc chutnají, ale přiznám se, že je často nejíme. Nestojím o zmrzlé bláto 
a koupit čerstvou rybu není snadné," říká Kamil Novotný.

Prodej čerstvých ryb v Žehuni probíhal přímo na hrázi rybníka. Kromě povinného stánku s rybami bylo na silnici na hrázi mnoho dalších lákadel a pochutin, takže se silnice po dobu výlovu proměnila v jakýsi jarmark. To sice komplikovalo dopravu a zejména od řidičů kamionů to vyžadovalo větší toleranci a klid, výlov Žehuňského rybníku je ale jednou do roka a vždy je to velká podívaná a sláva.

Žehuňský rybníkJe největší rybník ve Středočeském kraji a devátý největší v České republice. Vodní plocha má rozlohu 258 ha. Svou délkou 5,5 km je jeden z nejdelších rybníků v České republice. Dosahuje hloubky až 6 m. Leží v nadmořské výšce 204 metrů.

Byl vybudován v letech 1492 až 1497 na řece Cidlině pravděpodobně z iniciativy krále Vladislava II.. Vybudováním rybníka došlo k částečnému zaplavení tehdy velmi frekventované stezky z Prahy do Kladska. V 16. století se podílel na opravě jeho hráze Jakub Krčín z Jelčan, který později vybudoval řadu jihočeských rybníků.

Je součástí Národní přírodní památky Žehuňský rybník a Ptačí oblasti Žehuňský rybník – Obora Kněžičky. Jde o významnou přírodní rezervaci pro vodní ptactvo a vodní rostlinstvo.