Vedení magistrátu naopak argumentuje tím, že vyhláškou je nutné chránit obyvatele před těmi, kteří dělají nepořádek, ochraňovat veřejnou zeleň a zlepšit vzhled města. Veřejným prostranstvím jsou přitom myšlena všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému, tedy například i Sítenské údolí.

„Podle schválené vyhlášky si jako matka nemohu nikde se svou dcerou ve městě Kladně rozložit na trávníku deku, najíst se na ní, nebo si jen tak odpočinout. Myslím, že je potřeba na to reagovat," uvedla jedna z pořadatelek happeningu Karolína Fojtová.

Petice proti vyhlášce

Podle ní je přijatá vyhláška nadbytečná, protože vyhlášky upravující pořádek ve městě už existovaly už před jejím přijetím. „Máme připravenu petici proti této vyhlášce. Veřejná prostranství by měla být využívána pro odpočinek, a přesně to my chceme," dodala Fojtová.

Další účastnice happeningu byla vedoucí ornitologického spolku Krkavec Pavlína Drechselová. „Jsme sdružení zabývající se monitoringem ptáků, zejména krkavců. Tito opeřenci migrují do městských parků. Když je chceme s dětmi sledovat, kroužkovat nebo očkovat, musíme se zdržovat na veřejné zeleni a tím vlastně porušujeme vyhlášku, která nám znemožňuje naši činnost. Díky ní nejsme svobodní, jako jsou právě krkavci," poznamenala.

Účastníci happeningu se pohybovali celé odpoledne po kladenské pěší zóně. Rozdávali letáky a snažili se diskutovat s kolemjdoucími. Představovali například postavy matky sedící s dítětem na dece, rybáře, pejskaře nebo ornitologa. Zcela úmyslně porušovali zmíněnou vyhlášku například sezením na dece na veřejném prostranství. Hlídka městských strážníků, která je doprovázela, je ale nepokutovala. Happening byl předem schválený magistrátem.

Erudování strážníci

Například podle ředitele Městské policie Kladno Stanislava Procházky bylo ale přijetí vyhlášky O zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku a zlepšení vzhledu města nezbytné. Také primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) ji pro město považuje za důležitou.

„Zejména v sídlištích máme problémy s nepřizpůsobivými popíjejícími krabicové víno. Dostáváme velké množství stížností na různé skupinky bezdomovců. Vyhláška nám umožní reagovat na podněty občanů," prohlásil krátce před schválením vyhlášky. Podle něj jsou kladenští strážníci natolik erudovaní, aby dokázali rozlišit slušně občany od těch nepřizpůsobivých.

Vyhláška, kterou podpořili koaliční strany na radnici Volba pro Kladno, Top 11, KSČM i opoziční ČSSD, zakazuje umísťovat na veřejná prostranství například lavice, židle, stoly a podobný nábytek, stanování a nocování, grily, udírny, vařiče, jakož i jejich používání. Také je zakázáno posedávat na palisádách, zídkách, zábradlích, odpadkových koších a podobně.

Čtěte také: Pořadatelé akcí v Dobříši mohou s radnicí tvořit novou vyhlášku