Voliči mohli vybírat ze dvou subjektů. Vyhráli nezávislí, ti měli obsadit tři křesla, konkurenční Sdružení nezávislých kandidátů pro obce Barchovice, Hryzely, Radlice získalo dva mandáty.

Na ustavujícím zastupitelstvu se však vše zvrtlo. Na svůj mandát rezignoval Karel Chytka a jeho místo převzala dosavadní starostka Helena Kurelová. Při následném skládání slibu však tento úkon odmítli složit Lenka Kaňková a Lubomír Volf. Proto byli vyzváni ke složení slibu přítomní náhradníci. Ti však postupně na svůj post také rezignovali a ustavující zasedání bylo ukončeno pro nedostačující počet členů zastupitelstva.

V Barchovicích nepomohl ani poměrně velký zájem o volby, kdy k volební urně během dne přišlo 77 procent voličů. A z celkových sto šedesáti pěti občanů svůj postoj vyjádřilo pomocí tajného hlasování sto dvacet sedm.

Proč se vlastně v Barchovicích zvedla vlna odporu? Proč náhradníci rezignovali hromadně na své posty? Vše spustil svou rezignací na člena zastupitelstva právě nezávislý Karel Chytka. Ten se však neúčastnil ani ustavujícího zasedání. Na jeho místo ihned usedla Helena Kurelová, která byla první náhradnicí. To se však nejspíše nelíbilo opozici. Oba zástupci Sdružení nezávislých kandidátů pro obce, jak již bylo řečeno, odmítli složit slib.

Možnost pak měli náhradníci, svou rezignaci podala Monika Blandová, Iveta Procházková i David Kurel. Důvod jejich rezignace je prostý a ve všech třech případech doslova stejný. Svou rezignaci tito lidé vysvětlili tím, že po odstoupení člena zastupitelstva, Karla Chytky z Barchovic, nevěří v pozitivní kolektivní spolupráci stávajícího zastupitelstva k uspokojování zájmu všech obcí a jejich občanů.

Rezignace není v Barchovicích nic nového. Právě kvůli odstoupení Anny Špátové a následným rezignacím na postavení náhradníka se konaly dubnové mimořádné volby. Již od podzimu tak v Barchovicích nemohli téměř o ničem rozhodovat. Nově zvolené zastupitelstvo mělo být ve funkci do konce volebního období, tedy do roku 2014.

Zvolení členové se však nedohodli a tak půjdou lidé k volbám nejspíše letos ještě jednou a pak následně v řádném termínu ihned příští rok. Nyní tedy zastupitele v Barchovičtí nemají. Jedinou osobou zastupující obec je v současné době dosavadní starostka, Helena Kurelová, pokud však voláte na obecní úřad, ozve se i v úřední hodiny spíše účetní.