Proto kdo má ruce utírá prach i z těch nejmenších vystavovaných předmětů, myje okna, čistí koberce, podílí se na úpravách venkovních prostor či zajišťuje opravy a konzervace historických exponátů.

„V této chvíli máme zazimované všechny expozice a momentálně opravujeme podlahy," uvedla Ivana Koubová, zástupkyně kastelánky zámku Vrchotovy Janovice s tím, že konkrétně z osmi místností kudy vede prohlídková trasa, odstranili koberce a obnovují původní parkety. Ty budou ostatně novým lákadlem nadcházející turistické sezony.

Zatímco původní Vrchotojanovickou vodní tvrz mohou nerušeně uklízet už dva měsíce, na Konopišti si musí ještě pár dní počkat. „Máme sice otevřeno do konce listopadu, ale paralelně už uklízíme třetí okruh, který je od 1. listopadu pro veřejnost uzavřený," vysvětlila Jana Sedláčková, správkyně zámeckých sbírek Konopiště.

Jako každý rok i letos uklízečky, společně s údržbáři odsouvají veškerý nábytek, odkud smejčí pavučiny či odlepují žvýkačky, které si tam někteří neukáznění návštěvníci odložili, leští parkety, luxují, uklízí mobiliáře. „Nakonec, těsně před zahájením sezóny přijedou restaurátorské dílny, které nám čistí křišťálové lustry," poznamenala Sedláčková s tím, že už teď tyto dílny jezdí na konzervaci zbraní. A to nejen těch, které jsou vystavené, ale i těch, které jsou umístěné v zámeckých depozitářích.

Svou každoroční pravidelnou údržbu potřebují ale i sochy v zámeckém parku či turisty hojně navštěvovaná Růžová zahrada. Když úklid, tak všeho. Nejen interiérů hradů a zámků, ale i jejich venkovních exponátů a parků či inventarizace majetku.

„Zrovna nedávno jsem vydávala z našeho parku na restaurování lavičku, vázu a jednu sochu z východní strany zámku," uvedla Jana Sedláčková, která se netajila tím, že veškeré úklidové, údržbářské, restaurátorské a konzervační práce stíhají před zahájením sezony, tedy 1. dubna jen tak tak. „Ono se to nezdá, ale řada prací je nejen časově, ale i fyzicky náročných. A pokud jsou Velikonoce už v březnu, kdy otevíráme, je toho času ještě o něco méně," poznamenala správkyně zámeckých sbírek.

Při zazimování Konopiště se nesmí zapomenout ani na medvěda Jirku. Také on je inventářem zámku a zaslouží si nemalou pozornost. „Nyní je ještě relativně teplo, nemrzne, takže by mohl Jiří chodit ven. Ale po pravdě řečeno, moc se mu nechce. Nic méně, jako každý medvěd, i on by měl přes zimu upadnout do hibernace. Proto jsme se snažili, aby měl teď na podzim dostatek potravy, i když víme, že zvířata v zajetí zimní spánek nedodržují tak, jako ve volné přírodě," dodala Jana Sedláčková s tím, že podle potřeby bude méďa dostávat žrádlo i v průběhu zimy.

Asi nejpozději s úklidem začnou na hradě Český Šternberk, kde mají na objednání otevřeno po celý rok. Podle slov průvodkyně Kateřiny Řehákové odsunuli práce, na které nemají v průběhu roku čas na únor.

„Čekáme, až opadne hlavní nápor ruských turistů, kteří jezdí do Čech v době jejich Vánoc, tedy začátkem ledna," vysvětlila Kateřina Řeháková a dodala, že příští rok se mohou návštěvníci hradu z první poloviny třináctého století těšit nejen na klasické prohlídky, ale i na vycházku po okolí hradu, kde budou k vidění opravené barokní sochy.