Deník

Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nová regionální potravina 
má výjimečnou chladivou chuť

Jesenice - Plát listového těsta, charakteristický svou křehkostí a zlatavou barvou, s náplní dodávající výjimečnou chladivou chuť. Náplň je nugátová a dává se také do poctivých čokoládových pralinek. Takže se vám listový nugátový řez opravdu rozplyne na jazyku.

22.6.2014
SDÍLEJ:

Žáci ISŠ Jesenice vyrábějí regionální potravinu listový nugátový řezFoto: Deník/Šárka Hoblíková

Proto za tento nový výrobek právem získala Střední integrovaná škola v Jesenici na Rakovnicku ocenění Regionální potravina Středočeského kraje v kategorii Cukrářské výrobky. Celkem porota hodnotila 130 výrobků od 36 výrobců.

Nápad na nový výrobek většinou začíná u učitele odborného výcviku. Ani v Jesenici to nebylo výjimkou. Zákusek vytvořila učitelka odborného výcviku Marie Poláková: „Je to velká zodpovědnost a zároveň i výzva. Dávala jsem si a představovala dohromady chutě, barvy i náplně. Pak jsem žákyním prvního ročníku navrhla, že bychom mohli vyzkoušet nový výrobek a pokud by se povedl, přihlásíme se do soutěže o regionální potravinu. Samozřejmě po dohodě s ředitelkou Evou Tomkovou. "

Ve hře byly dva výrobky. Zvítězil listový nugátový řez. Konečná podoba se dolaďovala ještě během výroby se žákyněmi. „Po prvním ochutnání jsme zjistili, že je nutné ubrat cukr," dodala Poláková. To vše se událo na konci května, takže příliš času nebylo. Účast v takovéhle soutěži si vůbec žádá čas a ten je nutné najít mezi výukou podle školních osnov. Přesto je to cenná zkušenost.

Role technologa

„Soutěž nám dala možnost dostat se do role technologa a být u vzniku nových technologií krémů a náplní a celkového složení výrobku i jeho vzhledu," vysvětlovala Marie Poláková. Úspěch Jeseničtí vůbec nečekali a také je pořádně překvapil.

Z ocenění nevytěží jen škola, ale také žáci například při soukromém podnikání. Naučí se, jak se odlišit od ostatních výrobců a sami navrhnout a vytvořit jiný výrobek. Listový nugátový řez se posupně naučí všechny ročníky.

„Snažíme se nastavit žákům co nejlepší podmínky ve všech oborech. V oboru Cukrář a cukrářská výroba pracují ve dvou fiktivních firmách, mají spoustu odborných exkurzí a stáží i soutěží s jinými školami. Ale tahle soutěž jim dala možnost přemýšlet, jak se uplatnit na trhu práce, vydat něco ze sebe, vymyslet samostatně něco nového a tím pomoci sobě i škole, proto jsme se do soutěže už podruhé přihlásili," vysvětlila ředitelka Integrované střední školy v Jesenici Eva Tomková důvody přihlášení do soutěže.

Poprvé získala škola značku Regionální potravina Středočeského kraje vloni za smetanovou roládu.

Výrobní postup

Nový zákusek je založený na vlastní výrobě listového těsta. Na něm jsou tři druhy krémů. První z nich je žloutkový nugátový.

Příprava zákusku vyžaduje zvláštní výrobní postup. Vše se musí totiž složit rychle a zatepla. Na plátu je základní žloutkový krém s lískooříškovou náplní. Na něm klasický žloutkový. Vše uzavírá nugátová smetanová náplň založená na technologii pařížského krému. Estetickou tečkou jsou asymetrické vlnky navrchu. Úplně posledním krokem je řádné vychlazení.

Podle popisu postupu se může zdát, že nový zákusek je náročný na přípravu. Ale to Marie Nováková vyvrátila: „Zjistila jsem, že to nakonec zvládnou i žákyně prvního ročníku. Jen je nutné zvolit si správný postup, aby jednotlivé úkony na sebe navazovaly. Tady to znamená nejprve upéct listové pláty a uvařit nugátový žloutkový krém."

Novou regionální potravinu od jesenických cukrářů budete moci ochutnat na všech akcích, kde se škola představuje.

Regionální potravina- vyhlašuje ji ministerstvo zemědělství
- účastníci se do soutěže přihlašují přes regionální agrární komory, v tomto případě přes OAK Příbram
- vítěz získává značku a může ji používat po dobu čtyř let
- výrobek nesmí vyrábět nikdo jiný
- cílem je podpora malých a středních podnikatelů
- výrobky posuzuje komise a hodnotí je v osmi kategoriích
- výrobci a dodavatelé surovin musí být ze Středočeského kraje
- jeseničtí například spolupracují s Mlýnem Čistá a dalšími osvědčenými dodavateli

Čtěte také: Potravin roku má kraj osm. Mléčný výrobek letos chybí

Autor: Šárka Hoblíková

Místo události:
22.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Adolf Klepš
8

Hlasovat lze i pro zesnulého náčelníka krkonošské horské služby Klepše

V Polsku pobodal muž v nákupním centru osm lidí.
AKTUALIZOVÁNO
3 5

V polském nákupním centru pobodal muž devět lidí, jedna žena zemřela

Perličky ze superdebaty: Okamurova hubička, rebel Dolejš a dáma Šlechtová

Nemáte čas zhlédnout celý půldruhé hodiny dlouhý záznam z předvolební superdebaty Deníku? Nevadí, vystříhali jsme pro vás ty nejlepší momentky. Možná vás neprovedou všemi zákoutími politických programů, zato vám ukážou, že politici jsou také jenom lidé. A jací!

AKTUALIZOVÁNO

Prezident Zeman: Volby do Sněmovny nejsou zásadní ani zlomové

Letošní volby do Sněmovny nejsou zásadní ani zlomové, to je jen reklamní kampaň, řekl dnes prezident Miloš Zeman novinářům po odevzdání hlasu v základní škole v pražských Stodůlkách. Zopakoval, že sestavením vlády pověří vítěze voleb. Svůj hlas dal zřejmě Straně práv občanů (SPO), kterou před lety zakládal a která dřív nesla jeho jméno ve svém názvu. Zemana do volební místnosti doprovodila jeho manželka Ivana.

Policie v Malawi bojuje s lovci upírů. Jednoho muže upálili, druhého ukamenovali

Jihoafrickou zemí Malawi dál obchází strach z upírů. Tamní vláda už zavedla zvláštní opatření a vydala zákaz nočního vycházení. Kdo jsou však bytosti, které podle některých místních obyvatel pijí lidskou krev? V zemi na „domnělé upíry“ začal nelítostný hon za hranicí zákona.

AKTUALIZOVÁNO

Dva útoky na mešity v Afghánistánu si vyžádaly přes 70 mrtvých

Uvnitř jedné z kábulských mešit dnes explodovala nálož. Podle afghánských úřadů ji měl u sebe sebevražedný atentátník. Poté došlo k výbuchu i v mešitě v provincii Ghór. Po útocích zůstalo nejméně 72 obětí včetně dětí, píše agentura Reuters.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení