Nový vyvolávací systém funguje obdobně jako na poště. Než přijdete k okénku, vytisknete si na přístroji lístek s číslem a čekáte, až cinkne vaše číslo. Protože vyřizování řidičského průkazu netrvá tak dlouho jako třeba registrace vozidel, může se čekací doba podstatně lišit i při fungování novinky, kterou městský dopravní úřad chtěl vlastně lidem vyjít vstříc.

„Přišel jsem v 11 hodin, bylo na displeji 44 lidí, v 13.10 hodin jsem si z práce poslal zprávu, měl jsem 15 lidí přede mnou a za půl hodiny už jsem byl najednou na řadě," nelze zatím podle Martina z Příbrami odhadnout dobu čekání.

Nový systém vyhovuje zatím spíš víc úředníkům, protože mají výborný přehled o tom, co se u jednotlivých agend děje. Podle vedoucího dopravního oddělení Jana Nováka je ale systém jednoduchý i pro klienty.

„Klient nemusí čekat ve frontě na vyvolání svého čísla. Může si zaslat až pět esemesek, které se mu vrátí. Konkrétně klient přijde, vidí, že je před ním 30 lidí, může odejít na půl hodiny, pošle zprávu (vše najde na lístečku), a takhle může činit pětkrát až dokud nebude na řadě," vysvětlil postup Jan Novák s tím, že alespoň mezi úředníky se atmosféra uklidnila.

Přes internet vygenerovaný lístek

V jednání je podle Nováka dokonce další zjednodušení. Člověk nebude muset pro lístek na úřad a bude si ho moci vygenerovat přes internet. Takhle už to funguje například v Děčíně, kde se prý byli příbramští úředníci inspirovat.

Měsíc při novém systému odbavování ještě zřejmě není tak dlouhá doba na to, aby si lidé zvykli na rozlišnost doby čekání u jednotlivých agend.

„Už jsem tu potřetí a ani jednou se mi nepodařilo vyjmout espézetky z depozitu. A teď koukám, že se nedočkám ani dnes, protože systém už další lidi nepřijímá. Jezdím sem kvůli tomu z Prahy a už mě to unavuje," krčí rameny v úterý kolem půl třetí odpoledne u přístroje na dopravním úřadu Tomáš Petr z Příbrami.

Rozšířené úřední hodiny v úterý a ve čtvrtek

Mezi lidmi se roky traduje, že úřední hodiny jsou jen v pondělí a ve středu, přitom mají možnost na tomto oddělení využít rozšířených hodin i v úterý a čtvrtek od 8 do 12 hodin. „To tu ale většinou není ani noha," vysledoval vedoucí Jan Novák.

Stav na přepážkách on-line si lidé mohou zjistit doma nebo v práci na internetu na adrese: www.pribram.eu v sekci dopravního úřadu. Žadatelé se tu dokonce dovědí o tom, zda si už mohou přijít vyzvednout řidičský průkaz.

Rozhodnutí instalovat na oddělení vyvolávací systém nastalo po kolapsu starého registru vozidel. „Lhůta na odbavení se až zdvojnásobila, nastaly nepříjemné situace, byla tu hustá atmosféra. To mě vedlo k podání žádosti na město, abychom s tou situací něco dělali. Je jasné, že ani tento systém nevyřeší všechny problémy a někteří klienti si na něj teprve zvykají," dodává Jan Novák.

Usnadnit vyhledávání v kartotékách dopravního úřadu by měl i nový rotomat.