Každý, kdo má v Neratovicích přihlášený trvalý pobyt, nyní musí poplatek zaplatit sám za sebe. Pokud jsou v rodině například dva dospělí a dvě děti, má každý z členů domácnosti nově přiřazeno své vlastní identifikační číslo. A také variabilní symbol, pod nímž musí úhradu poplatku provést.

Doteď přitom bylo možné zaplatit poplatek za celou rodinu naráz, nebylo tedy nutné vyplňovat za každého člena domácnosti samostatný platební příkaz nebo na poště platit čtyři složenky namísto jedné.

Podle neratovické starostky Lenky Mrzílkové došlo ke změně právě z důvodu zavedení nového ekonomického systému, který možnost sdružovat jednotlivé poplatníky do skupin nenabízí.

Přiřazení poplatníku k platbě

„Systém přiřazuje poplatníky k jednotlivým platbám. Dříve se to dělalo ručně, proto bylo možné místo jednotlivců evidovat celé domácnosti," vysvětlila starostka.

Hlavním přínosem současného systému je to, že v případě neplatičů je jasně určeno, kdo poplatek neuhradil a po kom ho tedy město může vymáhat. „Donedávna jsme to museli poměrně složitě rozklíčovávat, někteří občané žijící v jedné domácnosti totiž poplatek zaplatili, zatímco jiní ne. Pak jsme museli individuálně řešit, koho přesně se dluh týká," připomněla Mrzílková.

S tím by se nejspíš většina lidí bez problémů ztotožnila, pokud by ovšem nehrozilo, že budou muset kromě poplatku za svoz komunálního odpadu uhradit i poplatky za provedení platby. Týká se to především těch, kteří poplatek hradí prostřednictvím složenky na poště, tento úkon totiž není zadarmo.

Na pokladně hotově i kartou

„Poplatek je možné uhradit převodem z účtu, vložením příslušné částky na účet města nebo je možné zaplatit ho v pokladně městského úřadu, kde lze platit i kartou," připomněla Lenka Mrzílková s tím, že tato forma úhrady místního poplatku není zatížena žádným dalším poplatkem.

Ke změně evidence poplatníků přispěla mimo jiné i skutečnost, že v Neratovicích žije nemalý počet občanů, kteří poplatek za svoz komunálního odpadu nehradí. Ať už záměrně, nebo omylem. „Každý rok vznikají noví a noví dlužníci, vymáhání je přitom dlouhodobá záležitost. Exekuce se navíc často zastavují, protože jsou zkrátka nevymahatelné," vysvětlila neratovická starostka.

Nepomáhá ani to, že město rozesílá všem poplatníkům složenky s částkou, kterou mají uhradit. To přitom není jeho povinností. „Máme přes šestnáct tisíc poplatníků. Distribuce složenek je náročná a drahá. Uvažujeme o tom, že je v příštích letech přestaneme tisknout a rozesílat, a budeme pouze zveřejňovat výzvy k uhrazení poplatku," uzavřela Lenka Mrzílková.