S takovým stavem věcí se však nehodlaly smířit a ANO 2011, Nymburští demokraté (ND) a TOP 09 nabídly koaliční spolupráci ve volbách druhé ČSSD. Hovoří o tom v dokumentu, který zveřejnily minulý čtvrtek. Sociální demokraté však jejich nabídku odmítli.

Tříčlenná opozice má dohromady devět mandátů, se čtyřmi sociálně demokratickými by tak dali dohromady 13 hlasů, což by vytvořilo v jedenadvacetičlenném zastupitelstvu většinu.

„Koaliční partneři se dohodli, že nabídnou koaliční spolupráci čtvrtému subjektu ČSSD s tím, že podpoří jejich lídra pana Tomáše Macha na pozici starosty města. V tomto případě by hnutí ANO 2011 a ND obsadily po jednom místě statutárního místostarosty," píše se 
v dokumentu.

Radu města by tak kromě těchto tří zástupců dále tvořili další člen ČSSD, ND, ANO 2011 a TOP 09. Zároveň by tyto strany a hnutí chtěly mít zastoupení ve všech komisích rady města a výborech zastupitelstva.

Neakceptovatelný návrh

ČSSD však takovou nabídku odmítá. „S tímto návrhem přišly tyto strany už dříve. Pro nás je však neakceptovatelný. Platí stávající koaliční dohoda mezi ČSSD, Změnou pro Nymburk a ODS," komentoval situaci designovaný starosta Tomáš Mach (ČSSD).

Podle jeho slov to však neznamená, že by s dalšími subjekty mimo koaliční dohodu nechtěli na radnici spolupracovat. „Nabízeli jsme opozici jedno místo v radě. Nabídku obdrželi zástupci ANO 2011, Nymburských demokratů 
i TOP 09. Tuto nabídku ale odmítli. Počítáme však s jejich prací ve výborech a komisích města," doplnil Mach.

Jako zformování opozice to vnímá vítěz voleb, lídr hnutí Změna pro Nymburk Pavel Fojtík. „Opozice tím dává najevo svoji jednotu. Jen mě trochu překvapuje, že například TOP 09 spatřuje jako svého přirozeného partnera hnutí ANO 2011," vyjádřil se Fojtík.

Žádné překvapení se tedy na ustavujícím jednání zastupitelů očekávat nedá. Starostou by se měl stát Tomáš Mach, jediným místostarostou Pavel Fojtík. Místo radního supervizora pro odbor majetku města a investice obsadí Zdeněk Vocásek (ODS). Zbývající čtyři místa 
v sedmičlenné radě by měly po dvou místech obsadit ČSSD a Změna pro Nymburk.

Ustavující zasedání začne ve Velkém sále Obecního domu ve středu 5. listopadu v 17 hodin.