Navíc na tom místní nejsou prý až tak špatně. „Cena tepelné energie, kterou Dalkia Kolín dodává svým klientům je na úrovni průměrných cen v ČR,“ řekl Milan Wagner, tiskový mluvčí společnosti Dalkia.

Městu Kolínu se podařilo udržet cenu za teplo v lednu na stejné úrovni jako minulý rok. „Považujeme to za velký úspěch, vždyť náklady na topení v lednu představují 17 až 19 procent z celého roku,“ řekl místostarosta Tomáš Růžička.

Podle starosty Víta Rakušana chybí teplárenské společnosti konkurence. „Určitě bychom konkurenční prostředí uvítali. Je nám nadiktována cena a možností, jak se tomu bránit, máme velmi málo,“ vysvětlil.

Co firma Dalkia říká na tvrzení, že ceny nesnižuje, protože je jediným teplárenským subjektem na Kolínsku „Nedovedeme si představit, že by v Kolíně přišel někdo s myšlenkou postavit jiný nebo jiné zdroje na výrobu tepla. Takováto investice by znamenala daleko vyšší ceny tepla, než jsou ty stávající,“ řekl Milan Wagner.

Řešením by mohla být výstavba vlastního zařízení 
v průmyslové zóně. To je ale finančně náročné. „Soukromé objekty si mohou postavit své plynové kotelny. Ale aby město investovalo do takového záměru, na to samostatně nemáme peníze,“ uvedl starosta Rakušan. „Kdyby se tu objevil nějaký subjekt, který by o něco takového měl zájem, uvažovali bychom o tom,“ vysvětlil.

„Naštěstí teď byly zimy mírné. Ale co když se vrátí ty loňské a předloňské arktické mrazy?“ strachovala se čtyřicetiletá Alena z Kolína, která by snížení cen za teplo jednoznačně uvítala.

O vývoji ceny tepla v Kolíně pro příští rok se bude rozhodovat v závěru roku. „Bude to ovlivněno vývojem cen paliva,“ řekl Milan Wagner ze společnosti Dalkia.

V Kutné Hoře možná bude teplo levnější až o deset procent díky novému napojení na ekologickou teplárnu. „O snižování v Kutné Hoře víme zatím pouze jako o příslibu, nikoli jako o rozhodnutí, které je již platné,“ poznamenal mluvčí Dalkie.