Je osvícena fototerapeutickými svítidly, která dokáží vydávanou intenzitou umělého světla vyvolat efekt jasného slunečního svitu a mají silné terapeutické účinky. Fototerapie může být účinným nástrojem například při léčbě nejrůznějších typů depresí, změn nálad a narušení spánkového cyklu, které pociťují i nemocní Alzheimerovou chorobou.

„Terapie využívající sluneční pláž má mnoho pozitivních účinků nejen na psychiku. Výrazně zmírňuje depresivní stavy a změny nálad, prohlubuje spánek, a zvyšuje tak celkovou fyzickou i psychickou kondici, což následně zlepšuje fungování kardiovaskulárního systému, posiluje imunitní systém a zmírňuje diabetes," uvedla Jaroslava Jůzová, zakladatelka a majitelka skupiny Alzheimercentrum.

„U pacientů s demencí jsou pobytem na pláži stimulovány všechny smysly, což má pozitivní dopad na zpomalení vývoje choroby. Přitom jde o terapii, kterou mohou klienti absolvovat i se svými blízkými, což je v případě Alzheimerovy choroby důležitý faktor. Terapii lze totiž bezpečně využívat u všech věkových skupin," vysvětila Jůzová.

Výrazný rozmach způsobu léčby

Tento způsob léčby, který byl znám už ve starém Egyptě, zaznamenává v posledních dvaceti letech výrazný rozmach. 

„Světelná terapie je ověřená metoda využívaná v současnosti hlavně ve Skandinávii, především ve Švédsku, a USA, kde vykazuje velmi dobré výsledky. V České republice jsme zcela první zařízení, které svým klientům pláž s terapií tohoto typu poskytuje," uvedl spolumajitel skupiny Alzheimercentrum Aleš Kulich.

Doplnil, že na pokrytí finančních nákladů vybudování pláže se podílela řada partnerů, rodiny klientů i magistrát hlavního města a obec Průhonice.