Kontroly vozidel a jejich řidičů tak byly už včera prováděny po celém území rakovnického okresu na pevných stanovištích, ale i pohyblivými policejními hlídkami. Například na takzvané jesenické křižovatce X stavěla celý den nákladní auta dvojice policistů Milan Oul a Jana Hrbková. 

„Dopravně bezpečnostní opatření je zaměřeno především na důkladnou kontrolu dodržování povinností při provozování silniční osobní a nákladní dopravy podle zákona o silniční dopravě a mezinárodních předpisů a dohod dodržování zejména sociálních předpisů," nastínila Jana Šteinerová. 

Například doba řízení, odpočinku, bezpečnostních přestávek, manipulace s kontrolním zařízením a paměťovými kartami řidičů. Dále na kontrolu přepravy nebezpečných věcí podle dohody ADR, kontrolu technického stavu užitkových vozidel, na správné zabezpečení a upevnění nákladu a případně kontrolu hmotnosti a rozměrů vozidel.

Mezi zkontrolovanými řidiči byl i pan Peter 
z Maďarska, který byl hned po ránu zastaven policisty na Rakovnicku. Jeho rok staré auto prošlo kontrolou bez problémů. V pořádku měl i doklady a dechová zkouška na alkohol vyšla s negativním výsledkem. Lámanou angličtinou řekl, že jemu osobně podobné kontroly nevadí.

Po Evropě se prý jezdí dobře

Dalším zkontrolovaným mužem za volantem byl Martin z Plzeňska, který popsal: „Jezdím už několik let po celé Evropě. Právě teď jsem na cestě z Hamburku na Ostravsko. Tohle je už druhá silniční kontrola." Také rakovničtí policisté byli se stavem jeho auta spokojeni. Byl po sepsání protokolu z kontroly, která vyšla v jeho prospěch, poslán zpět na silnici.

Ještě před tím ale řekl: „Tuhle práci mám rád. Po Evropě se mi jezdí dobře, jen občas se člověk na silnicích potká s neohleduplností jiných řidičů a je to jedno, zda je to řidič nákladního auta nebo osobáku." Kontroly v Německu jsou prý promyšlené. „Zavřou jeden pruh dálnice a pak auta svádí na parkoviště, kde je připraveno začít s kontrolou i šest policejních aut s hlídkami," popsal ještě Martin.

Dodejme ještě k tématu, že policisté budou současně tento týden v rámci kontrol pátrat po odcizených vozidlech, věcech i hledaných osobách. „Jedním z cílů dopravního opatření je také snížit počet dopravních nehod a nekázeň některých řidičů na pozemních komunikacích," zdůraznila Jana Šteinerová.

Čtěte také: Kladenští policisté kontrolují tento týden zejména řidiče nákladních vozidel